Ständigt problem med nedskräpning längst vägar

Ett ständigt pågående problem som tar mycket tid och resurser i onödan. Så beskrivs nedskräpningen längst vägarna i trakten.

Nedskräpning längst med vägar är ett ständigt problem som inte minskar i omfattning.

Nedskräpning längst med vägar är ett ständigt problem som inte minskar i omfattning.

Foto: Magnus Strömsten

Hultsfred2020-08-07 14:00

Det är Trafikverket som har ansvar för alla allmänna vägar. Jan-Olof Berg är projektledare på Trafikverket region syd där trafikområde Västervik och Vimmerby omfattar den norra delen av Kalmar Län. Han ser nedskräpningen som ett ständigt problem som entreprenören Svevia får lägga resurser på att hantera.

– Det ingår i entreprenörens dagliga arbete med drift och underhåll av vägarna att sköta renhållningen. Jag upplever inte att det har skett någon minskning av nedskräpningen, säger Jan-Olof Berg.

Orsaken till nedskräpningen kan vara allt från slarv till ren lathet.

– En del skräp är tappad last som råkar hamna på vägarna under transport, men mycket mindre skräp är sådant som folk kastar ut under färd och som hamnar i dikena. Sedan förekommer även ren dumpning av avfall som hör hemma på återvinningscentralen, men som hamnar i naturen, säger Jan-Olof Berg. 

I Hultsfreds kommun är det Östra Smålands Kommunalteknikförbund (ÖSK) som sköter renhållningen i tätorterna. Stefan Lind är driftchef för renhållningsavdelningen där man märkt av en ökning av besökare vid Kejsarkullens återvinningscentral på sistone.

– Många verkar ha tid över att rensa ur förråd hemma. Folk är ändå bra på att komma med avfallet till återvinningscentralen. Det enda problem jag upplever är att många dumpar avfall vid återvinningsstationer. Vi får mycket påringningar om det, men får då hänvisa till FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) som har ansvar för den, säger Stefan Lind.

Sopkärlen på rast- och parkeringsplatser har en förmåga att fyllas på snabbt av bilister som vill bli av med sitt avfall.
Sopkärlen på rast- och parkeringsplatser har en förmåga att fyllas på snabbt av bilister som vill bli av med sitt avfall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!