Steinvall (C): Hultsfreds kommun har gjort sin del

Därför kommer jag rösta nej till Tönshults vindkraftsprojektet, i Hultsfreds kommunfullmäktige den 27 september, förklarar Alexander Steinvall (C).

Hultsfreds kommun har gjort sin del vad gäller vindkraftsprojekt, tycker debattören, som förklarar varför han kommer att rösta nej till Tönshultsplanerna.

Hultsfreds kommun har gjort sin del vad gäller vindkraftsprojekt, tycker debattören, som förklarar varför han kommer att rösta nej till Tönshultsplanerna.

Foto: Amelie von Essen/Sofie Olsson

Debatt2021-09-13 11:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett demokratiskt land gäller det att lyssna på sina medborgare, kanske i ännu högre grad i mindre kommuner där det gäller att gynna lokala förhållanden och förutsättningar. Jag med flera anser att vår kommun har gjort vår del på det nationella planet. Vi har redan idag två befintliga vindkraftsprojekt i kommunen, samt ytterligare ett utanför kommungränsen, som går med ekonomisk förlust. Lägg därtill den kommunala satsningen på solenergi på "Kiras öken" och på flygplatsen.
Jämför man med grannkommunerna Högsby och Vimmerby ligger vi långt fram. Vi har gjort vår del och jag anser att det räcker nu.

Hur kan vi ens rösta ja när kommunens egen vindbruksplan inte ens är färdig? Nuvarande förslag till vindbruksplanen har stora brister och dessa 12 verk är rekordstora – nästan 300 meter höga med drygt 200 meter vingbredd. Verken kommer synas långt bort och högt över Virserumssjön. Med vingen rakt upp blir de nästan lika stora som Eiffeltornet, och det är inte bara ett, utan 12 stycken som ska byggas.

Vindkraftsprojektet i Tönshult ger inga ekonomiska fördelar eller arbetstillfällen till kommunen, istället riskerar projektet att leda till försämrade turistinkomster och förstöra vår vackra natur och djurliv. Jag står bakom mitt nej mer än någonsin tidigare. Detta trots att jag blivit kallad allt från "klimatförnekare" till "Trump-anhängare" och "outbildad hillbilly".

Medborgarnas oro bör tas på allvar, annars gör jag inte min plikt som just förtroendevald.