Våld mot kvinnor – så skiljer sig Vimmerby från riket

Ökningen av våld mot kvinnor i Vimmerby skiljer sig markant från övriga Sverige. Men åsikterna och funderingarna om varför går isär.

Brottsförebyggande rådet, Brå, uppskattar att 80 procent av allt våld mot kvinnor aldrig anmäls, vilket är det så kallade mörkertalet.

Brottsförebyggande rådet, Brå, uppskattar att 80 procent av allt våld mot kvinnor aldrig anmäls, vilket är det så kallade mörkertalet.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-04-22 18:00

I Sverige har antalet anmälningar om våld mot kvinnor i nära relationer ökat med 31 procent mellan åren 2018 och 2020. Det skiljer sig från den 70 procentiga ökning vi kunnat visa på för Vimmerby kommun, enligt statistik vi begärt ut.

– Jag vill tro att det är mer fokus på frågan och att fler vågar anmäla så att vi har plockat från mörkertalet och inte fått fler brott, säger Anders Degerman folkhälsosamordnare Vimmerby kommun. 

Kommunpolis Håkan Karlsson är försiktig med att dra slutsatser om siffrorna.

– Det är bra att det upptäcks och anmäls. Sen om anmälningsbenägenheten ökat på grund av att man vet att hjälp finns att få det vet vi ju egentligen inte. Frågan: "Varför gjorde du en anmälan?" ställer vi aldrig.

Brottsförebyggande rådet, Brå, uppskattar att omkring 80 procent av våldet mot kvinnor aldrig polisanmäls.

– Det är ett snuskigt högt mörkertal. Vi ligger i ständig beredskap men vi är såklart oerhört medvetna om att det finns mycket vi varken ser eller kommer åt just nu på grund av pandemin, säger Lotta Philipsson individ- och familjeomsorgschef vid socialförvaltningen.

Kvinnojouren uppmärksammar bostadsbristen för de kvinnor som permanent behöver ett nytt boende. Hur ser ni på det?

– Upplevelsen kan vara så och jag förstår det. Vi vet att det generellt är svårt att få bostad men min upplevelse är att vi löser det.

I Vimmerby kommun har det alltså inte hänt att en kvinna som sökt hjälp inte har fått en permanent bostad?

– Det har inte hänt här, säger Philipsson.

Den 1 januari 2017 togs en nationell strategi i bruk för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, vilken man också arbetat med lokalt.

– Vi gjorde en kraftig satsning för hela kommunen för några år sedan och utbildade samtlig personal om våld i nära relationer. Där ingår det att upptäcka signalerna och våga ställa frågor. Vi har också aktivt arbetat med att få ut information om vilken hjälp som finns att få, säger Philipsson.

Kommunen erbjuder också en frivillig behandling för förövaren och sedan starten 2019 har kommunen haft åtta stycken som valt att tacka ja. 

– Vi har avslutat sex insatser och just nu har vi två pågående insatser, berättar Philipsson.

Men huruvida behandlingen har någon effekt eller inte kan man inte uttala sig om.

– Jag vet faktiskt inte det. Det är en utforskad och beprövad behandling men jag vet inte, säger Anders Degerman.

Våldet mot kvinnor över både på lokal och nationell nivå. Diagrammet visar ökningen i Sverige de senaste tre åren.
Våldet mot kvinnor över både på lokal och nationell nivå. Diagrammet visar ökningen i Sverige de senaste tre åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!