Stor ökning av heltid – Varannan har gått upp

Allt fler anställda i omsorgen i Vimmerby kommun arbetar heltid. 2017 var varannan tjänst på heltid. I fjol jobbar nära tre av fyra anställda heltid och alla nya lediga tjänster är på heltid.

Kommunals ordförande i Vimmerby, Petra Dahlström Wall, konstaerar att rätten till heltid är bra, men att det inneburit en del följdeffekter ute i vardagen.

Kommunals ordförande i Vimmerby, Petra Dahlström Wall, konstaerar att rätten till heltid är bra, men att det inneburit en del följdeffekter ute i vardagen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-10-14 18:00

Sen det nationella projektet Heltidsresan startades i Vimmerby har nära 140 medarbetare i den kommunala vård- och omsorgen gått upp från deltid till heltid. Det visar den senaste redovisningen av det lokala projektet för Heltidsresan som socialnämnden nyligen tagit del av.

Petra Dahlström Wall är ordförande för Kommunals avdelning i Vimmerby där de flesta berörda medarbetarna är medlemmar.

"Det är positivt att fler jobbar heltid. Kommunal har länge jobbat för rätten till heltid. Det är bland annat en jämställdhetsfråga. Många av våra medlemmar är kvinnor som arbetar deltid och riskerar att bli fattigpensionärer. Inom manliga yrken är det en självklarhet med heltid och en pension man kan leva på," skriver hon i ett mejl.

Nu arbetar 470 av 631 medarbetare inom socialförvaltningens omsorg heltid. 2017 var det 332 av 649 anställda. Med en ökning av andelen heltid från cirka 50 till 75 procent är Vimmerby en av de kommuner i landet som kommit längst i omställningen till heltid som norm.

– På ett sätt kan man säga att vi gått i mål, men vi fortsätter med den här modellen ett par år till, säger Robert Lindström, verksamhetschef på bemanningsenheten.

Har alla som vill fått heltid nu?

– Ja, det skulle jag säga. Många har nappat på möjligheten och av alla de som provat heltid i ett år vet jag bara två som gått tillbaka till deltid igen, säger Robert Lindström.

Utöver erbjudandet till alla deltidsanställda är också alla nyanställningar heltidstjänster.

– Det gäller både vikariat, allmänna visstidsanställningar och tillsvidareanställningar, säger han.

Vilka problem har ni stött på under omställningen och hur har de hanterats?

"Det handlar bland annat om arbete varannan helg, att antalet arbetstimmartimmar per natt minskat, vilket resulterat i fler arbetspass för nattpersonalen. Därmed har kvällstjänstgöringen för dagpersonalen senarelagts. Det kan innebära kortare tid för återhämtning mellan arbetspass beroende på hur schemaläggningen ser ut. När det gäller hållbara arbetstider är det en aktuell fråga som diskuteras i hela landet" skriver Petra Dahlström Wall.

Robert Lindström ger ett liknande perspektiv.

– Det är en utmaning att förändra organisationen i grunden och öka effektiviteten utan några extra pengar till omställningen. Förtändringarna som krävts varierar en del mellan olika delar i verksamheten eftersom det skiljer sig en hel del mellan äldreomsorgen, LSS, personlig assistans, dagliga verksamheten och gruppboenden. Det gäller exempelvis delade turer som generellt sett minskat och på vissa enheter knappats förändrats alls.

– En del får ibland arbeta vid en annan enhet än den egna och det har blivit en del kombinationstjänster. Set handlar också om att flytta en del arbetsuppgifter till andra tider, så omställningsarbetet fortsätter i många år till.

Han pekar på att arbetet med Heltidsresan i Vimmerby kommun uppmärksammats nationellt av SKR som ett av tio lärande exempel för hur kommuner arbetar med projektet lokalt.

Vad tycker de som inte jobbar heltid om projektet?

"Att det är bra och viktigt att kunna få jobba heltid, men att heltid inte passar deras livssituation just nu. Kommunal i Vimmerby slogs för möjligheten att få prova heltid under ett år för att medarbetarna därefter ska kunna bestämma sig om man vill fortsätta jobba heltid" svarar Petra Dahlström Wall.

Robert Lindström är verksamhetschef på bemnningsenheten och bedömer att alla som vill ha heltid har fått det nu i omsorgen i vimmerby, men att omställningsarbetet kommer att pågå länge än för att få det att fungera som det är tänkt sett till arbetsmiljö, kvalité och effektivitet.
Robert Lindström är verksamhetschef på bemnningsenheten och bedömer att alla som vill ha heltid har fått det nu i omsorgen i vimmerby, men att omställningsarbetet kommer att pågå länge än för att få det att fungera som det är tänkt sett till arbetsmiljö, kvalité och effektivitet.
Heltidsresan

Heltidsresan är ett utvecklingsprojekt som drivs av SKR och Kommunal mellan 2016–2024 där målet är att heltidsarbete ska bli norm inom välfärdens kvinnodominerade verksamheter.

Kvalité och effektivitet ska behållas utan att nya pengar tillförs.

Statistik för vård- och omsorgen i Vimmerby:

År 2017: 332 av 649 medarbetare arbetade heltid (51,2%).

År 2020: 470 av 631 medarbetare arbetade heltid (74,4%).

(Källa Heltidsresan.nu och socialnämndens protokoll)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!