Flygplan vattenbombade stora skogsbranden

Vid 13.30 kom larmet efter att ett flygplan hade sett en stor skogsbrand i Vimmerby kommun. Brandflyg kallades till platsen och räddningstjänsten jobbade under hela kvällen med att försöka slå ner elden.

Brandbil vid kvilleken i närheten av det drabbade området.

Brandbil vid kvilleken i närheten av det drabbade området.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2020-08-13 13:39

Branden bröt ut i närheten av sjön Ålingegölen, norr om Rumskulla. Räddningstjänsten kom till platsen strax efter klockan 14.00.

– Vi har ännu ingen uppfattning om omfattningen, men det är långt ifrån körbar väg och det brinner kraftigt, sa Magnus Svahn, räddningschef, när de anlänt till platsen.

Räddningstjänsten skickade en begäran till Länsstyrelsen om att få hjälp av flygfordon vid platsen.

– Det är svårtillgängligt för bilar och det är långt att dra slang. Detta är ju för att försöka få stopp på spridningen, sa Svahn efter att man begärt understöd från luften.

Vid 14.40 hade räddningstjänsten börjat lägga ut slang. De blev lovade att få assistans av flygplan för att vattenbomba branden.

– Vi letar efter ett bra ställe där vi kan få tag på vatten så vi kan köra med tankbilar, sa Svahn.

Vid 16.00 hade man ännu inte fått kontroll på branden, men fått klartecken för luftunderstöd av flygplan. Räddningstjänsten bedömde då att branden var över en hektar stor.

– Flyget hämtade vatten i Ringarum och lär vara på plats snart. Elden sprider sig fortfarande, meddelade Magnus Svahn.

Efter klockan 17:00 hade planen vattenbombat området många gånger för att slå ner elden. Åtgärden gav god effekt och man fick kontroll över branden.

– Vi går från ytterkanterna in i området och eftersläcker. Nu känns läget tryggare. Brandflyget blev vår räddning, uppgav Magnus Svahn på torsdagskvällen, när man lyckats få kontroll på elden.

Räddningstjänsten packade ihop vid platsen runt klockan 21.30, då det börjat bli mörkt. Man lämnade en tankbil och två man för att bevaka platsen under natten. Under fredagen är planen att man ska åka ut och fortsätta släckningsarbetet. Förhoppningen är att man kan avsluta och lämna över ärendet till markägaren vid lunchtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!