Biografen jagar samarbetspartner för att kunna öppna

Pandemin har försatt biografen i limbo men än är det inte kört. Nu berättar ägaren att man är på väg att inleda ett samarbete.

Fredrik Wenström säger att besökarantalet för biografen varit okej men att det hade varit bra om ännu fler kom och såg film om de öppnar igen, vilket i nuläget är osäkert.

Fredrik Wenström säger att besökarantalet för biografen varit okej men att det hade varit bra om ännu fler kom och såg film om de öppnar igen, vilket i nuläget är osäkert.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-10-14 20:23

På Biografen i Vimmerby har vita duken varit just vit sedan i mars 2020. I över ett och ett halvt år har verksamheten hållit stängt till följd av coronapandemin. Den lilla bion har kippat efter andan och det är fortfarande osäkert om den överhuvudtaget kommer att öppna igen. 

– Det är högst osäkert. Vi har inlett diskussioner om ett samarbete men vi kan inte säga mer än så just nu eftersom vi är långt ifrån att vara i mål. Vi sträcker ut händer och fötter lite här och var för att hitta synergier, säger biografägaren Fredrik Wenström.

Hoppet är alltså inte helt ute för biografen. Om samarbetet som diskuteras innebär att bion tas över av någon annan eller kommer drivas ihop med den nya parten vill Fredrik Wenström inte säga någonting om än.

– Vi har inte formerna klara. Det är många teknikaliteter, möjligheter, omöjligheter och inte minst ekonomi som behöver utredas. Vi har ritat upp "the big picture" men sen har vi ett antal punkter som vi måste få klarhet i och komma överens om, säger han.

Biografen är omkring 100 år gammal och har legat i den familjeägda fastigheten på Sevedegatan sedan 1934. Sammanlagt har fem generationer haft och drivit verksamheten genom åren.

– Det är klart att vi vill ha en biograf som lever kvar i Vimmerby. Det är förhoppningen, annars hade vi inte lagt ner tid, energi och pengar på att övervintra under pandemin, säger Fredrik Wenström.

I sociala medier är engagemanget för biografen varit stort. När Vimmerbybon Anne Karlsson frågade i ett inlägg när biografen öppnar igen fick hon nästan 40 kommentarer. Hon berättar för Vimmerby Tidning att hon ofta besökte bion när den var öppen, både tillsammans med vänner, sin sambo och sina barnbarn.

– Jag tycker att en biograf är ett naturligt och viktigt inslag i en stad. Det är ett litet kulturellt näste och en social mötesplats för många. Jag hoppas att man sätter in allt man kan för att den ska få vara kvar, säger Anne Karlsson.

Fredrik Wenström gillar engagemanget och hoppas att det ska leda till att även politikerna får upp ögonen för biografen. Han säger också att det finns sätt för Vimmerbyborna att hjälpa till om verksamheten skulle öppna igen.

– Man kan gå oftare på bio. Besöksantalet har legat ganska okej men vi skulle behöva några till. Extra besökare blir grädde på moset i form av överskott vi kan använda för att underhålla och utveckla, säger Fredrik Wenström.

Biografen är omkring 100 år gammal och har legat i den familjeägda fastigheten på Sevedegatan sedan 1934.
Biografen är omkring 100 år gammal och har legat i den familjeägda fastigheten på Sevedegatan sedan 1934.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!