Strömbergsson överklagar avstängning

Efter ett uttalande riktat mot Östersunds målvakt Aly Keita stängdes Martin Strömbergsson av resten av året. Nu överklagar fotbollsdomaren beslutet, skriver Aftonbladet. –Han tycker att straffet är alldeles för hårt, säger domarkommitténs ordförande Peter Ekström till tidningen.

Martin Strömbergsson har överklagat beslutet att han inte ska få döma mer 2020. Arkivbild.

Martin Strömbergsson har överklagat beslutet att han inte ska få döma mer 2020. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotboll2020-08-05 12:05

Den 16 augusti kommer Svenska fotbollförbundets domarkommitté, enligt Aftonbladet, att ompröva beslutet att stänga av Martin Strömbergsson från fortsatt dömande i svensk fotboll 2020.

Detta efter att den 43-årige domaren nu själv valt att överklaga domen.

– Det stämmer. Det är några veckor sedan vi fick en skrivelse, säger Peter Ekström, ordförande i domarkommittén, till Aftonbladet och fortsätter:

– Han tycker att straffet är alldeles för hårt, att han bett om ursäkt till Aly Keita, att de har kramats om och det är passerat.

Elitdomareklubben frågande

Det var i en match mellan Östersunds FK och Gif Sundsvall förra året som det förstnämnda lagets målvakt Aly Keita tog emot en kommentar från Strömbergsson som han upplevde som kränkande och rasistisk.

"Sluta prata. Hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan", ska domaren ha sagt till Keita.

Även intresseföreningen Elitdomareklubben ska ha kommit med ett inspel i frågan.

– De håller med om att det var ett mycket olämpligt uttalande, men ställer sig frågande till längden på vår bedömning. Vi har ju bedömt att han inte är lämplig att döma elitfotboll, och de tycker att den tiden är lite för lång, säger Peter Ekström.

Keita vittnade om hur han blivit tilltalad av Strömbergsson i ÖFK-podden.

– Han sade förlåt och att han inte menade det. Men jag sade till honom att det var väldigt rasistiskt sagt av honom och att det inte är något jag tillåter. Det tog lite tid innan jag fattade vad han sagt, men sedan blev jag väldigt arg direkt, sade Keita i avsnittet som sändes i juni.

Ångerfull

I ett meddelande till TT uttryckte Strömbergsson ånger för sättet han hade uttryckt sig på.

"Att säga till målvakten att 'gå tillbaka till buren och få en banan' är ett uttryck som jag använt mig av tidigare 'med glimten i ögat' och definitivt inte kopplat till hudfärg utan bara till rollen som målvakt. Men den här gången blev det helt fel", skrev Strömbergsson.

En som anser att utspelet från Strömbergsson inte var rasistiskt är domarkollegan Mohammed Al-Hakim. Efter domarkommitténs dom, som meddelades i början av juli, sade han till TT att han inte trodde att Strömbergsson skulle kunna återvända till rollen som domare på elitnivå:

– Jag tror inte det. Vi proffsdomare anställs ett år i taget och nu är han avstängd under resten av sin anställningstid. Det är en tydlig signal för mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!