Studie: Vaccinera äldre först räddar flest liv

Att låta de äldre gå först i vaccinkön är den smartaste strategin. Då räddas flest liv, visar forskning.

Genom att låta de gamla och sköra vaccineras först räddas flest liv, visar forskning.

Genom att låta de gamla och sköra vaccineras först räddas flest liv, visar forskning.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälsa och sjukvård2021-01-25 20:05

Covid-19 är en extremt diskriminerande sjukdom såtillvida att det är de äldre som löper allra störst risk att bli svårt sjuka och dö av viruset. Av de 11 005 personer som var registrerade som avlidna med viruset i måndags, var fler än 10 000 personer 70 år eller äldre.

Men är det därmed självklart att det är de äldre som också ska vaccineras först? I Sverige ja, men inte i exempelvis Kina där man satsat mer på att vaccinera den arbetande befolkningen.

Inte självklart

– Det sunda förnuftet säger att det bästa vore att skydda de äldre och de mest sårbara grupperna. Men det sunda förnuftet säger också att man först vill skydda den personal som finns i frontlinjen, som lärare eller affärsbiträden, eftersom de löper störst risk för att bli smittade, säger Daniel Larremore, biolog vid University of Colorado at Boulder i USA, till tidskriften Science.

Svaret är alltså inte självklart. Daniel Larremore och hans kollegor skapade en matematisk modell som utifrån fem olika scenarier räknade ut hur många liv som skulle gå till spillo beroende på vilken åldersgrupp man vaccinerar först: tonåringar och barn, eller personer mellan 20 och 49 år, eller alla personer över 20 år, alternativt vuxna personer 60 år eller äldre. I det femte scenariot lät forskarna modellen räkna med att "vem som helst" kunde vaccinera sig, så länge det fanns vaccin.

Smartaste sättet

Resultatet, som presenteras i tidskriften Science, visar att den bästa strategin är att låta de gamla och sköra vaccineras först. Då räddas flest liv.

– För arbetande personal i frontlinjen som kanske är frustrerade att de inte är först, hoppas vi att den här studien är klargörande, säger Daniel Larremore.

Forskningen visar också att många liv går att rädda om vaccineringen kommer i gång så fort som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!