Svenska coronarestriktioner står fast

Regeringen avvaktar med att lätta på restriktioner med hänvisning till smittoläget. –Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare. Det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger statsminister Stefan Löfven.

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, höll en presskonferens under torsdagen.

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, höll en presskonferens under torsdagen.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Olyckor, katastrofer2020-09-24 14:57

Många hade väntat sig att regeringen vid dagens presskonferens skulle lätta på gränsen om 50 deltagare vid allmänna sammankomster.

Men något beslut om att häva coronarestriktioner har inte tagits på torsdagens regeringssammanträde, säger statsminister Stefan Löfven (S). De allra flesta i Sverige tar ett stort ansvar, men många har blivit mindre noggranna när det gäller att bromsa smittspridningen, säger Löfven.

– Hur tråkigt det än är så är meddelandet till det svenska folket att vi måste hålla i och hålla ut.

Han uppmanar arbetsgivare att uppmana anställda att arbeta på distans. Han ber också människor att varken delta i eller ordna trånga hemmafester. Människor bör fortsätta tvätta händerna och inte kramas.

– Krisen är inte över, långt därifrån. Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger han.

FHM: Går att öka publiktaket

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson beskriver läget i världen och Europa som bekymmersamt. Sverige har samma förutsättningar till smittspridning som andra länder. Orsaken är bland annat att man inte håller distans.

– Vi har en liten ökning som vi ser brett i landet. Vi ser ökningen i alla förvärvsarbetande åldersgrupper och arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning och vi vill därför åter vända oss till arbetsgivarna att ge förutsättningar för att arbeta hemifrån.

– Vi ser även problem inom idrotten, säger Carlson.

Folkhälsomyndigheten har tidigare gjort bedömningen att det går att öka publiktaket på ett smittsäkert säkert – och det står myndigheten fast vid trots något ökad smittspridning.

– Vår grundläggande bedömning är att man kan öka gränser under det strikta regelverket vi pekar på så att det inte ska behöva öka risken för smittspridning väsentligt. Den bedömningen är fortfarande kvar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Statsminister Stefan Löfven säger att det är just den ökade smittspridningen som ligger till grund för dagens besked.

– Fortsätter det att öka i fel riktning tvekar vi inte att vidta fler åtgärder, säger Stefan Löfven.

Bättre samhällsberedskap

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) bedöms samhället ha en bättre virusberedskap nu än tidigare. Inte minst med tanke på möjligheten till lokala och regionala åtgärder. Trots det uppmanar regeringen till sunt förnuft.

– När allt kommer omkring är det dina och mina vardagsbeslut det hänger på, säger Lena Hallengren.

Dagens besked påverkar inte det tidigare beslutet om lättade restriktioner för besök på äldreboenden som börjar gälla den 1 oktober.

I augusti meddelade regeringen att man skulle utreda undantag från 50-regeln för arrangemang med sittande publik. Tanken var att ändringarna skulle träda i kraft den 1 oktober.

– 1 oktober ligger väldigt nära i tiden, säger Hallengren nu.

Folkhälsomyndigheten föreslog i sitt remissvar att man kunde lätta på taket för folksamlingar för vissa arrangemang, och att man till en början kunde höja gränsen från 50 till 500 personer.

Det skulle gälla evenemang där man kan ha numrerade sittplatser och minst en meter mellan deltagarna i publiken.

"Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare", säger Stefan Löfven.
"Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare", säger Stefan Löfven.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!