Sverige tar VM-guld – första på 30 år

Mattias Falck och Kristian Karlsson är världsmästare i bordtennis. Svenskduon tog första dubbelguldet på 30 år efter att ha besegrat sydkoreanska Jang Woo-Jin och Lim Jong-Hoon med 3–1 i set. –Jag kan knappt fatta det, säger Falck till TT.

Sveriges Kristian Karlsson (vänster) och Mattias Falck firar dubbelguldet i bordtennis.

Sveriges Kristian Karlsson (vänster) och Mattias Falck firar dubbelguldet i bordtennis.

Foto: Per Hällström

Bordtennis2021-11-29 21:48

Mattias Falck och Kristian Karlsson stod för en sensationell bedrift när man besegrade kinesiska duon Lin Gaoyuan och Liang Jingkun i semifinalen och tog sig till VM-final som första svenska par på 24 år.

Under måndagskvällens final fick svenskarna en smakstart och gick mot en klar seger efter att ha vunnit de två första seten – men Jang och Lim spelade upp sig och vann det tredje.

I ett dramatiskt fjärde set kunde Sverige till slut vinna – och därmed säkra guldmedaljen. Setsiffrorna skrevs till 11–8, 15–13, 11–13, 12–10.

– Just nu är jag helt tom. Det här är otroligt häftigt, kan knappt fatta det själv, säger en överlycklig Mattias Falck.

Avgörande miss från sydkoreanen

Parhästen Kristian Karlsson:

– Vi har haft en väldigt tuff lottning och vi får nog säga att finalen var den svåraste. De utmanade oss ordentligt i det korta spelet.

Ett ödesdigert misstag från sydkoreanske Lim blev avgörande för den svenska framgången.

– Det är väldigt små marginaler så klart. Vi försökte hitta tillbaka till vårt spel hela tiden och dominera i kortspelet. Det blev en väldigt låst match men jag tycker vi kyliga när det drar ihop sig i fjärde set, säger Mattias Falck till SVT.

1997 försökte Jörgen Persson och Jan-Ove Waldner ta hem dubbelguldet men stöp i finalen. Den här gången lyckades Persson lotsa fram Falck och Karlsson hela vägen.

– Det är en fantastiskt bra final av båda. De följer upp varandras returer på ett föredömligt sätt, säger förbundskaptenen.

Första dubbelguldet på 30 år

VM-guldet är Sveriges första i dubbel sedan Peter Karlsson och Thomas von Scheele vann 1991.

Och mer kan det bli.

02.00 i natt ställs den svenske supertalangen Truls Möregårdh mot kinesiske Fan Zhendong i herrarnas singelfinal.

– Det är otroligt stort. Jag vet vet inte vad man ska säga. Guld i dubbel och så har vi singelfinalen kvar. Vinner vi båda så firar jag i en vecka, säger bordtennislegendaren Jan-Ove Waldner till SVT.

Fakta: Tidigare svenska världsmästare i dubbel

Hans Alsér och Kjell Johansson 1967 och 1969.

Stellan Bengtsson och Kjell Johansson 1973.

Mikael Appelgren och Ulf Carlsson 1985.

Peter Karlsson och Thomas von Scheele 1991.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!