Sveriges tuffa väg till medaljsuccé i EM

Sveriges väg mot medalj i handbolls-EM blir svår. Toppnationerna står på rad i gruppspelet. –Det blir väldigt svårt att gå till semifinal, säger förbundskapten Tomas Axnér, som gör sitt första mästerskap.

Tomas Axnér lägger upp taktiken på en träning under EM-lägret, inför bland andra Carin Strömberg (mitten) och Jamina Roberts (till höger). Sverige får mycket tufft motstånd i EM, både i det första gruppspelet och i mellanrundan – om man går dit.

Tomas Axnér lägger upp taktiken på en träning under EM-lägret, inför bland andra Carin Strömberg (mitten) och Jamina Roberts (till höger). Sverige får mycket tufft motstånd i EM, både i det första gruppspelet och i mellanrundan – om man går dit.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sport2020-12-02 06:05

I det inledande gruppspelet, med fyra lag, ställs Sverige mot två medaljörer från förra årets VM: tvåan Spanien och trean Ryssland. Det ryska laget har visserligen drabbats av flera skador. Men ...

– Ryssland är väldigt starkt. De har en uppsjö av bra skyttar och andra riktigt fina spelare. De är huvudfavorit i gruppen, anser Tomas Axnér.

Det finns en möjlighet för Sverige att gå vidare även om man förlorar mot båda VM-medaljörerna. En seger i premiären mot Tjeckien kan räcka för det.

Gäller att hugga

Men resultat från inledningen tas med till mellanrundan, ett nytt gruppspel med sex lag. Och är man väl där, väntar enligt alla tips två stora nationer till: hemmalaget Danmark och Frankrike, som vann EM 2018.

– Det skulle vara ett misslyckande för Ryssland och Frankrike om de inte går till semifinal från vår sida. Men skulle de slarva, så måste vi vara där och hugga. Det kan finnas möjligheter att hitta nån snårig väg i ett gruppspel, och komma ut i det förlovade landet, säger Tomas Axnér med ett leende.

Premiären mot Tjeckien på torsdagen blir den första utmaningen. Det är en match Sverige måste vinna för att gå vidare från gruppspelet, enligt alla kalkyler.

– Men Tjeckien är svårspelat och spelar finurlig handboll, säger Axnér.

Svårt att kartlägga

Det finns dock ett speciellt problem. Tjeckien har inte spelat en landskamp sedan förra hösten. Alla planerade matcher för tjeckiskorna i år har blivit uppskjutna eller inställda på grund av pandemin.

– Så det är väldigt svårt att veta hur de spelar, framhåller Axnér.

På EM:s andra halva finns visserligen Norge och Nederländerna, som är regerande världsmästare. Men den ser utan tvekan lättare ut, i förväg.

"Ett jämnstarkt lag"

Tomas Axnér tycker att kollektivet är Sveriges styrka.

– Vi har ett jämnstarkt lag och ingen helt given förstauppställning. För oss handlar det om att hitta rätt formation för dagen.

– Svagheten är kanske att vi saknar den där spelaren som kan bomba in tolv mål per match. Men vi har ett väldigt starkt kollektiv och är inte jätteberoende av någon spelare, säger Tomas Axnér.

Fakta: Handbolls-EM

Spelas i Danmark 3–20 december.

Grupperna:

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien.

Grupp B (Herning): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien.

Grupp C (Kolding): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien.

Grupp D (Kolding): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen.

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan. Grupp A och B slås ihop, liksom C och D.

Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal, medan treorna spelar match om femteplats.

Sveriges gruppmatcher:

3 december: Tjeckien.

5 december: Spanien.

7 december: Ryssland.

Sverige blev sexa i EM 2018 och sjua i VM 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om