Systrarna blev trebarnsmammor samtidigt

Frida och Karin är systrar, nära vänner och grannar. I somras blev båda trebarnsmammor – med 2,5 veckas mellanrum.

Frida och Karin är systrar, nära vänner och grannar. I somras blev båda trebarnsmammor – med 2,5 veckas mellanrum. Ivar är tredje pojken i Karins familj, Stella den tredje flickan i Fridas.

Frida och Karin är systrar, nära vänner och grannar. I somras blev båda trebarnsmammor – med 2,5 veckas mellanrum. Ivar är tredje pojken i Karins familj, Stella den tredje flickan i Fridas.

Foto: Josefine Antonsson

Familj2021-09-14 19:15
undefined
Systrarna Frida och Karin med minstingarna Ivar och Stella.

I var sin villa på olika sidor om Lundgatan bor systrarna Frida Lamberg Fjällgård och Karin Fjällgård med sina familjer. I helt olika bostadsområden – men ändå så pass nära att det bara tar några sekunder att springa över till varandra. Systrarna, som bott grannar sedan 2012, berättar att de bara ser fördelar med upplägget.

– Karins hus har inga fönster åt det här hållet, så vi kan inte se in till varandra. Vi bor jättenära, men ändå inte precis inpå. Det är perfekt. Vi är väldigt bra kompisar och ses varje dag. Ibland hela dagen, ibland halva, ibland bara tio minuter, säger Frida.

– Vi flyttade hit för att vi blev kära i huset, inte för att Fridas familj bodde här. Men det var förstås ett stort plus att vi hamnade så nära, säger Karin. 

undefined
Det är inte första gången Frida och Karin är föräldralediga tillsammans, det var de även när Frida fick sitt andra barn och Karin sitt första för åtta år sedan. "Vi trivs bra ihop och det är kul att se barnen växa upp tillsammans".

Och inte nog med att Frida och Karin är systrar, goda vänner och grannar. I maj och juni fick de dessutom var sitt tredje barn med bara några veckors mellanrum och är just nu föräldralediga tillsammans. 25 maj föddes Karins son Ivar och 12 juni föddes Fridas dotter Stella. I Fridas familj finns sedan tidigare även barnen Stina, 12 och Thea, 8. Karins äldre söner heter Hjalmar och Harry och är 8 och 5.

Visste ni om varandras barnplaner?

– Haha, nej, inte direkt. Att Karin och Rickard ville ha fler barn någon gång visste vi om, men inte när. Att vi ville ha en trea var det däremot ingen som visste. Vår ena dotter var inte helt tillfreds med tanken på ett syskon först, så vi hade varit lite veliga, men det ändrade sig snabbt när hon fick reda på att hon skulle bli storasyster, säger Frida.

– Jag berättade för Frida ganska tidigt, redan runt vecka 6. Jag tog med henne in i tvättstugan och viskade att hon skulle bli moster. ”Det ska du också” viskade Frida då. Det var jättekomiskt, vi bara skrattade. Men det var såklart väldigt roligt. Första tanken var: vad ska folk tro nu – att vi har planerat det? Det är också en fråga vi får ganska ofta, säger Karin.

undefined
"Var det planerat?", undrar många när de får reda på att Karin och Frida fått barn med mindre än tre veckors mellanrum.

Hur är det att vara föräldralediga tillsammans?

– Jättekul! Nu under pandemin har det varit jätteskönt att ha varandra. Dagarna kan bli ganska långa om man inte har någon att umgås med. Vi hänger mycket hemma hos varandra, fikar, går till Astrid Lindgrens Värld tillsammans... Vi har båda fått väldigt enkla bebisar, även om de är ganska olika. Ivar är väldigt lugn, Stella är mer aktiv. 

undefined
Frida och Karin beskriver Ivar och Stella som ganska enkla och lugna bebisar. "Men Stella är lite mer aktiv".

Frida och Karin berättar att de själva inte alltid varit nära vänner. Även om det bara är ett år mellan dem umgicks de inte särskilt mycket under uppväxten. De var olika varandra och hade inte samma intressen.

– Vi är fortfarande väldigt olika som personer, egentligen. Frida är strukturerad, det är alltid ordning och reda, hon planerar och styr upp. Jag är lite mer avslappnad, spontan och tidsoptimistisk. Jag tar saker och ting i min egen takt, och så blir det jättestressigt på slutet, säger Karin.

– Karin har mycket mer tålamod, fyller Frida i.

Men trots olikheterna har de blivit tajta, och de umgås även mycket med sin tredje syster Ida som bor utanför Tuna.

– Vi har barn i samma åldrar allihop, och kusinerna har mer eller mindre växt ihop. För oss är det livskvalitet, att kunna ses ofta. Vi är riktiga familjemänniskor, säger Frida, och säger att de hoppas att kusinerna kommer ha mycket glädje av varandra även när de blir äldre.

undefined
Frida och Karin är systrar, nära vänner och grannar. I somras blev båda trebarnsmammor – med 2,5 veckas mellanrum. Ivar är tredje pojken i Karins familj, Stella den tredje flickan i Fridas.
Systrarna Karin och Frida ses i princip varje dag, ibland hela dagen, ibland bara tio minuter.
Systrarna Karin och Frida ses i princip varje dag, ibland hela dagen, ibland bara tio minuter.
Om Frida och Karin

Namn: Frida Lamberg Fjällgård.
Ålder: 34.
Gör: Jobbar i Vemabs kundtjänst, just nu föräldraledig.
Familj: Gift med Viktor Lamberg, barnen Stina, 12, Thea, 8, och Stella, 3,5 månad.
Intressen: Spela padel, åka skidor och vara med familjen. 

Namn: Karin Fjällgård.
Ålder: 35.
Gör: Jobbar som lönehandläggare på Hultsfreds kommun, just nu föräldraledig.
Familj: Sambo med Rickard Thuresson, barnen Hjalmar, Harry och Ivar, 3 månader.
Intressen: Titta på tv-serier, promenera och umgås med familj och vänner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!