Värmen påverkar flera tågsträckor

Det väntas bli riktigt varmt de kommande dagarna – med temperaturer runt 30 grader. Med anledning av det sänker Trafikverket hastigheten på flera tågsträckor under fredagen och lördagen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-06-17 09:13

"Hastighetsnedsättningarna innebär att det blir förseningar. Därför uppmanas resenärerna att hämta trafikinformation från respektive tågbolag. Tåg kan med kort varsel ställas in. Eventuellt kan nedsättningarna förlängas beroende på hur väderläget utvecklas", skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Det är framför allt risken för så kallade solkurvor som gör att hastigheten sänks. Även risken för bränder är en faktor, enligt Trafikverket.

Här är alla sträckor som påverkas:

Rimforsa-Hultsfred 80 km/tim

Hultsfred-Berga 40 km/tim (80 km/tim från torsdag klockan 15 till fredag klockan 08)

Blomstermåla-Berga 80 km/tim

Kalmar S-Blomstermåla 80 km/tim

Nässjö-Vetlanda 80 km/tim

Eksjö-Hultsfred 80 km/tim

Berga-Oskarshamn 80 km/tim

Fotnot: Här är Trafikverkets beskrivning av en solkurva: En solkurva är en sidoförskjutning av ett spår på grund av solvärmen. Den uppkommer när spåret inte förmår att stå emot krafterna som verkar i spårets längdriktning. Rälsen är av stål och när stålet blir varmt sträcks det ut, liksom det drar ihop sig när det blir kallt. Påfrestningen på rälsspik eller andra typer av befästningar blir för stor. Makadammen som håller slipern på plats ger vika och rälsen knäcks ut. En solkurva ökar risken för urspårning.  En fritt upplagd räls på 40 meter blir 23 millimeter längre om temperaturen stiger 50 grader. Rälsen är också mörkare än omgivningen och drar därför åt sig värme. Den är ofta 20 grader varmare än den omgivande luften. Trafikverkets räls måste fungera i minus 40 grader likaväl som i 55 graders värme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om