Ville inte gå på bidrag – startade livsmedelsbutik

I Vimmerby och Hultsfred finns livsmedelsbutiker med internationell nisch. Vimmerby Tidning gör ett nedslag och kollar utbudet.

Taher Darwich driver sedan sju år tillbaka livsmedelsbutiken Al Shahbaa Livs i Vimmerby tillsammans med sin bror, Mohammed Darouich. Här med brorsonen Omar Darwich.

Taher Darwich driver sedan sju år tillbaka livsmedelsbutiken Al Shahbaa Livs i Vimmerby tillsammans med sin bror, Mohammed Darouich. Här med brorsonen Omar Darwich.

Foto: Ebba Lagergren

Vimmerby2021-07-24 06:02

Dunkar om fem liter med olivolja, inlagda grönsaker och bakverk på lösvikt från Mellanöstern är bara några exempel av allt som ryms i en av gångarna på Al Shahbaa Livs i Vimmerby. En livsmedelsbutik vars breda, internationella sortiment lockar långväga kunder.

– Kunder kommer från både Linköping, Kisa, Mariannelund och Målilla, säger Taher Darwich, delägare mataffären.

undefined
Taher Darwich driver sedan sju år tillbaka livsmedelsbutiken Al Shahbaa Livs i Vimmerby tillsammans med sin bror, Mohammed Darouich. Här med brorsonen Omar Darwich.

Längst ner i butiken får Taher Darwich hjälp av brorsonen Omar Darwich att plocka upp vattenmeloner. Taher Darwich äger livsmedelsbutiken tillsammans med sin bror Mohammed Darouich. Bröderna kom till Sverige från Syrien sju år sedan. Trots att ingen av dem hade erfarenhet från livsmedelsbranschen sedan tidigare, bestämde de sig direkt för att öppna en livsmedelsbutik.

– Jag jobbade med kläder, inte livsmedel. När jag kom till Sverige ville jag inte vara beroende av bidrag från socialförvaltningen, jag ville jobba själv. Jag tänkte då på livsmedel och att det måste finnas många från arabiska, somaliska och andra länder som behöver grejer de inte kan köpa i svenska livsmedelsbutiker, säger Taher Darwich.

Taher Darwich såg en marknad för en butik som Al Shahbaa Livs och bestämde sig tillsammans med sin bror för att våga. Satsningen blev lyckad och nu har de drivit butiken i sju år. 

– Först var det svårt men sakta, sakta har det gått bättre. Nu har vi 50 procent svenska kunder, säger Taher Darwich.

undefined
Färsk frukt och färska grönsaker är bland de populäraste varorna i butiken.

Det färska - frukt, grönsaker, kött och kyckling - är det som säljer bäst. Över charkdisken kan kunder köpa allt från nötkött och lammkött, till kalvfärs och kyckling men även styckdelar som lever och hjärta. På lösvikt finns också flera sorters oliver, olika slags färska ostar och nötter. 

undefined
I butiken finns allt från valnötter på lösvikt till inlagda grönsaker och hummus.

I butiken finns mycket som går att finna i en klassisk livsmedelsbutik. Det är varor som kryddor, mjöl och ris. Förpackningen, mängden och variationen i utbudet, skiljer sig däremot åt. Oliver går till exempel att köpa i tio kilos förpackningar. På kryddhyllan finns förutom klassiker som curry, kanel och svartpeppar även en mängd olika kryddmixer. Däribland "Kryddmix för Birayani", "Kryddmix för Shawarma" och "Sju Kryddor". Den sistnämnda är Taher Darwich favoritkrydda.

– Den passar till allt från kyckling och kött till ris, säger han.

I kylen står flera tetra pak av en dryck som heter Ayran. Det är en yoghurtdryck som har ett tydligt inslag av sälta och som är väldigt populär i Mellanöstern och på Balkan. Bredvid sylt och marmelad står stora glasburkar med inlagda vinblad. I frysen finns förutom flera olika sorters kebab och falafel, fisk och skaldjur, även burek. En paj som görs på tunn filodeg.

undefined
Maher Ismail från Hultsfred handlar regelbundet på Al Shahbaa Livs då de har varor från hans hemland Syrien.

Vid nötterna som köps i lösvikt står Maher Ismail från Hultsfred. Han flyttade till Sverige från Syrien för sju år sedan och brukar handla på Al Shahbaa Livs med jämna mellanrum.

–  Jag brukar handla i flera olika butiker. Här på Al Shahbaa Livs finns mycket från mitt hemland, säger Maher Ismail som idag har köpt kött och nötter.

Varorna beställer Taher Darwich och Mohammed Darouich via en grossist i Sverige. Som i de flesta butiker kommer varorna från en mängd olika länder. Färsk frukt och grönt kommer bland annat från Spanien, Italien och Polen. Köttet kommer nästan uteslutande från Sverige.

I Vimmerby finns det ytterligare en butik och i Hultsfred finns det tre butiker med liknande nisch som Al Shahbaa Livs. 

Flera olika varor går att köpa på lösvikt på Al Shahbaa Livs. Däribland nötter, oliver och kakor.
Flera olika varor går att köpa på lösvikt på Al Shahbaa Livs. Däribland nötter, oliver och kakor.
Ett urval från utbudet

Hummus är en krämig röra som görs på kikärtor och sesampasta. Säljs här i små tetra pak. Tamarind juice är en syrlig dryck som görs på ärtväxten tamarind. Färska dadlar av flera olika typer. Ris i fem kilos säckar. Baklava är ett sött bakverk som görs av filodeg, honung och nötter. Vanligt på Balkanhalvön och i länder kring Mellanöstern. Freekeh är vete som skördas medan kornet fortfarande är grönt. Används i matlagning på liknande sätt som ris eller pasta. Kallrökt oxfilé

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!