Talangen i stjärnans skidspår – blir läkare

I april blev supertalangen Helene Marie Fossesholm uttagen till det norska skidlandslaget. Nu är hon klar för ännu en tuff utmaning: läkarprogrammet vid universitetet i Oslo. –Det blir på mina premisser, säger Fossesholm.

Helene Marie Fossesholm spås blir Norges nästa stora längdstjärna. Arkivbild.

Helene Marie Fossesholm spås blir Norges nästa stora längdstjärna. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Amerikansk fotboll2020-08-09 10:20

I vintras tog Helene Marie Fossesholm två guld på junior-VM i Oberwiesenthal, där hon slogs om medaljerna mot svenska Frida Karlsson. I april blev hon, då 18 år gammal, en av de yngsta någonsin att ta en plats i det norska skidlandslaget.

Nu har hon hunnit fylla 19 år och även om skidkarriären bara har börjat har hon sett till att ha en till plan för framtiden.

Fossesholm har blivit antagen till läkarprogrammet vid universitetet i Oslo. En av de svåraste utbildningarna att komma in på i Norge, där även norska OS- och VM-guldmedaljören Astrid Uhrenholdt Jacobsen tidigare har studerat. Men det är inte dags att börja plugga riktigt än.

– I år är det mycket nytt med elitlandslaget och förhoppningsvis mycket resande. Det blir en större belastning än vad jag är van vid. Därför är planen att jag inte ska gapa efter för mycket det här året, säger Fossesholm.

Precis bakom stjärnorna

Men lite läsning kommer det att bli. Examen philosophicum, förberedelse inför programmet, ska hon göra.

– Det blir på mina premisser. Jag tror det är bra att ha något att göra vid sidan av idrotten.

Det norska skidlandslaget har i veckan testat formen på rullskidor i Sandnes. I torsdagens lopp över 7,5 kilometer, Lysebotn Opp, blev Helene Marie Fossesholm trea bakom vinnaren Therese Johaug och tvåan Heidi Weng. Under lördagen slog hon Johaug, som kom trea, med en andraplats bakom Tiril Udnes Weng som vann loppet över 10 kilometer.

Duktig mountainbikecyklist

– Det är inte nu jag ska vara i toppform, men jag gillar att vara i form hela året. Jag var bättre än jag varit förut, och det betyder att jag blivit en bättre skidåkare, säger Fossesholm.

Men det är inte bara skidåkning, och nu läkarstudier, som gäller för Fossesholm. Hon är också en skicklig mountainbikecyklist. I slutet av augusti ska hon tävla i norska mästerskapen i terrängcykling.

– Jag har tränat lite cykling men inte någon särskilt hård träning. Det blir nog några hårda träningspass när jag kommer hem igen. Det är det som ger fart i benen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!