Tarek har en nyckelroll i kvalet: "Spelar för varandra"

Tarek Bayazid från Syrien har hittat rätt i norra Småland – både på och utanför fotbollsplanen. Tack vare hårt slit är han snart färdigutbildad elektriker. Men först väntar ett hyperintressant division 4-kval med Södra Vi.

Tarek Bayazid gjorde sju mål i seriespelet. Det gav en delad andraplats i SVIF:s interna skytteliga, tillsammans med Adrian Mathiasson. Det var Anton Brorsson som vann med 15 fullträffar.

Tarek Bayazid gjorde sju mål i seriespelet. Det gav en delad andraplats i SVIF:s interna skytteliga, tillsammans med Adrian Mathiasson. Det var Anton Brorsson som vann med 15 fullträffar.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2020-10-10 08:30

Som bekant blev det en dramatisk avslutning på division 5-säsongen, där Södra Vi knep den sista kvalplatsen framför ögonen på Hultsfred. Tarek Bayazid var en av hjältarna i den avslutande 5–1-segern mot Fårbo.

Överlag har den 22-årige mittfältaren gjort det bra i år. Han är stark, snabb och målfarlig. Vi som har sett honom spela den här annorlunda coronasäsongen vet att potentialen är hög.

– Jag är snabb, haha... i övrigt kan jag inte säga så mycket om mig själv. Det enda jag fokuserar på är att laget ska vinna. Det var skönt att vi lyckades komma trea även den här säsongen, trots ganska många skador. Det har inte varit lätt. Nyckeln var att vi spelade för varandra och tog en match i taget.

Tarek Bayazid lämnade sitt hemland Syrien 2012, på grund av det blodiga inbördeskriget. Familjen flydde till hamnstaden Mersin i södra Turkiet.

Det var en tryggare plats – men Tarek kände att något fattades.

– Jag var 100 procent säker på att jag inte skulle kunna utvecklas där. Allting handlade om jobb. Ingenting annat. Jag var 14 år när vi kom till Turkiet. Det var rätt tufft.

Hur hamnade du i Sverige?

– Mina äldre bröder flyttade till Sverige 2014. Året efter gjorde jag samma val, eftersom det började bli farligt i Turkiet. Det var en svår situation. Jag kunde inte följa med min mamma hem till Syrien, för då hade de tagit mig till militärtjänsten direkt. Det spelar ingen roll om man vill det eller inte. De plockar in alla starka killar.

Inledningsvis bodde Tarek Bayazid, som är kusin med den förre VIF-spelaren Abdulrhman Kharma, på ett asylboende i Södra Vi. Det var också då som han kom i kontakt med ortens idrottsförening.

Det skulle dock dröja ett par år innan han verkligen gjorde avtryck på fotbollsplanen.

– När jag fyllde år 18 fick jag lämna asylboendet i Södra Vi. Istället flyttade jag till Norrköping, där de hade ett boende för vuxna. Dessutom bor mina bröder i Norrköping. Men jag saknade Vimmerby och Södra Vi...när jag fick uppehållstillstånd flyttade jag tillbaka.

Nu har Tarek Bayazid byggt upp en stabil grund med lägenhet, studier, vänner och fotboll. Han trivs alldeles utmärkt.

– De senaste åren har jag varit vuxenelev på Vimmerby Lärcenter. Om allt går som planerat blir jag färdigutbildad elektriker i december. Sedan vill jag ut i arbetslivet, säger han och ler stort.

Hur ser du på era chanser i det kommande division 4-kvalet?

–Jag vet faktiskt inte, men det känns bra. Förra året hamnade vi i en väldigt tuff grupp, med bland annat IFK Oskarshamn och Växjö BoIS. Den här gången känns det som lättare motstånd. 

Den första kvalmatchen spelas på söndag, hemma mot Norrahammar. SVIF-tränaren Peter Magnusson säger så här:

– För oss var det en stor bonus att vi gick till kval. Vi har inget att förlora. Jag tror att det kan bli en jämn serie.

Norrahammar kom också trea i sin division 5-serie. Noterbart är att Robin Lindblad från Södra Vi spelar i laget. Den här säsongen har han gjort två mål på nio matcher.

– I övrigt har jag ingen koll på Norrahammar. Det handlar om att ha fullt fokus på vår insats. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Peter Magnusson.

Om Tarek Bayazid, Anton Brorsson, Adrian Mathiasson och de övriga SVIF-spelarna fortsätter prestera på en bra nivå kan det räcka hela vägen till division 4.

Kvalet till division 4

Kvalgruppen består av fyra lag: Aneby, Höreda, Norrahammar och Södra Vi. Vinnaren får en plats i division 4 nästa år. Det kan bli ytterligare en plats, beroende på hur Smålandslagen presterar i division 3-kvalet.

SVIF:s trupp mot Norrahammar: Pontus Holm, Arvid Karlsson, Daniel Johansson, Albin Envall, Tarek Bayazid, Robin Hammar, Kim Johansson, Martin Brorsson, Fredric Carlsson, Adrian Mathiasson, Anton Brorsson, Rory Barraza, Mikael Hammarquist, Joakim Roos, Jacob Fridell, Elias Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!