Länsunionen i Region Kalmar län har tagit initiativet till projektet. Kroniskt sjuka får med hjälp av till exempel, Ipads, digitala vågar, blodtrycksmanschett och pulsarmband själva mäta sina hälsodata och skicka vidare till hälsocentral och medicinmottagning, så kallad hemmonitorering.
– Det handlar om att ge patienten trygghet genom att själv kunna ha kontroll över sin sjukdom, säger Yvonne Hagberg (S), regionråd med ansvar för primärvården.
– Ett försök har gjorts på norra Öland under det senaste året och under den tiden har de inte haft en enda ambulanstransport.
Tanken är nämligen att symptom på saker som behöver åtgärdas ska kunna upptäckas tidigare och på så sätt ska onödiga akutinläggningar kunna undvikas.
Pilotprojektet kommer att genomföras i Oskarshamn och 16 patienter med hjärtsvikt kommer att delta, med start i mitten av oktober.
–Det är förstås helt frivilligt för patienterna att delta, det är för de som känner att det här kan vara bra för mig, säger Yvonne Hagberg.
Deltagarna får vid starten hjälp att lära sig hantera all teknisk utrustning och kommer vid behov kunna kontakta sjukvårdspersonal via chatt, telefon, eller videosamtal.
Arbetssättet kan sedan komma att utökas med andra kroniska sjukdomar, som till exempel diabetes.
– Ser vi att det är framgångsrikt så kommer det att breddinföras. Men det ska fortfarande vara frivilligt att delta, säger Yvonne Hagberg.