Terminsstart: "Alla elever ska vara på plats i skolan"

Ingen distansundervisning när höstterminen startar i Vimmerby. "Vi kommer börja med 100 procent närundervisning."

"De åtgärdsplaner som finns för skolorna för att förebygga och begränsa en smittspridning kommer fortsätta följas", säger skolchef Ola Karlsson. Under höstterminen planeras all undervisning att hållas på plats i skolan.

"De åtgärdsplaner som finns för skolorna för att förebygga och begränsa en smittspridning kommer fortsätta följas", säger skolchef Ola Karlsson. Under höstterminen planeras all undervisning att hållas på plats i skolan.

Foto: Jonas Ekströmer TT/ Ivonne Svahn

Vimmerby2021-08-08 20:00

Nu närmar sig höstens terminstart i Vimmerby kommun. En termin som kommer starta med att samtliga elever är tillbaka i skolbänken. 

– Vi kommer att fortsätta att luta oss mot det som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, säger skolchef Ola Karlsson. 

– Det har varit väldigt tydligt att det är undervisning i skolan som ska prioriteras. Det innebär att det vid skolstarten kommer vara 100 procent närundervisning för samtliga.

Ingen distansundervisning kommer att under terminen planeras in i förväg. Däremot kommer distansundervisning fortsätta att användas som en åtgärd för att förhindra smittspridning. 

– Vi kommer inte ha någon distansundervisning i förebyggande syfte. Det har vi enbart haft i gymnasiet och vuxenutbildningen tidigare. I grundskolan har distansundervisning alltid använts för att bryta en pågående smittkedja. Det gäller fortfarande. Under hösten kan det bli beslut om distansundervisning för enstaka klasser, årskurser eller till och med skolor om vi ser en ökad smittspridning.

undefined
Distansundervisning har under det senaste året använts som en del i att bryta en pågeånde smittkedja. "Tack vare våra pedagoger har det fungerat förvånansvärt bra. Men vi tror att det bästa för eleverna ändå är att vara på plats i skolan", säger Ola Karlsson.

Att alla från förskoleklass till gymnasiet nu kommer vara på plats menar Ola Karlsson är viktigt. 

– Det har fungerat överförväntan med distansundervisning när vi har behövt använda oss av det. Men människor är sociala varelser och jag tycker att det märks under pandemin att vi inte far väl av att behöva isolera oss. Skolan handlar till störst del om att lära sig men också om att vara i ett sammanhang. Därför känns det väldigt bra att vi kan gå tillbaka till ett läge där vi har alla på plats. Vi tror att det är det bästa för eleverna.

Har distansundervisningen inneburit ett kunskapstapp?

– Svaret är på individnivå. Det finns individer som på grund av distansundervisningen har klarat studierna bättre och de som klarat det sämre. Tittar vi generellt över resultat så hade grundskolan en god måluppfyllelse. För gymnasiet har det inte oväntat varit svårare för de praktiska ämnena och där har måluppfyllelsen gått ner lite grann. De teoretiskt inriktade kurserna och programmen har däremot legat stabilt. 

undefined
“Vi kommer ha en verksamhet där de flesta vuxna är vaccinerade men inte barnen. Skulle det bli en smittspridning kan det som tidigare bli beslut om distansundervisning”, säger Ola Karlsson.

Finns det inte en risk att smittspridningen ökar om alla återgår till att vara på plats?

– Pandemin är inte över så det är klart att oron finns. Men att vi helt övergår till närundervisning innebär inte att vi återgår till hur det var innan covid-19. Utan vi kommer fortsätta med det åtgärder som vi har haft under våren för att förebygga och begränsa smittspridning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!