Test av årets julklapp: Så lyckas du med middagen ute

Pandemin har gjort att allt fler tar sig ut i naturen och stormköket är årets julklapp 2020. Vimmerbys scouter ger sina bästa tips för att lyckas med matlagning på stormkök.

Att äta tacos ute i skogen är något alldeles speciellt. Från vänster: Anette Petersson, Daniel Wigren och Marie Karlsson.

Att äta tacos ute i skogen är något alldeles speciellt. Från vänster: Anette Petersson, Daniel Wigren och Marie Karlsson.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-11-29 10:00

Marie Karlsson och Anette Petersson är scoutledare för kåren i Vimmerby. Tillsammans med scouten Daniel Wigren har de utlovat en tvårättersmeny, helt tillagad på stormkök ute i skogen.

undefined
Från vänster: Anette Petersson, Marie Karlsson och Daniel Wigren.

– Vår tradition när vi är ute med våra scouter är tacos. Sen är det så att vi oftast lagar mat över öppen eld men nu är det stormkök idag. Sen blir det äpplegott till efterrätt, säger Marie Karlsson. 

Tacos kanske inte är den första maträtten man kommer att tänka på när det vankas middag i skogen. Idén kom från barnen och ungdomarna i scoutkåren.

– Vi frågade barnen vad de ville äta och de föreslog tacos. Vi blev förvånade men gjorde ett försök och det visade sig vara väldigt bra för matlagning i skogen, berättar Karlsson.

– Vi ser det som en aktivitet kring maten när vi är ute, säger Anette Petersson och berättar att varje scout får en uppgift; någon får skära gurka, en annan får steka köttfärsen och så vidare. 

Marie Karlsson fyller upp den lilla brännarkoppen med t-röd till ungefär hälften och tänder på. 

– Det är lite lurigt, för det är inte alltid man ser lågan, säger hon och fortsätter.

– Vi trycker mycket på säkerheten med våra scouter, man ska kunna hålla handen över så att man känner om det är varmt eller inte. Häller man på mer bränsle och det brinner så exploderar det.

undefined
Säkerheten är viktig. För att inte riskera en explosion är det viktigt att känna efter med handen om det fortfarande brinner innan man häller på nytt bränsle, eftersom lågorna ofta är svåra att se.

Snart fräser färsen i pannan medan Daniel Wigren skalar äpplen till efterrätten. På frågan om vad de brukar göra i scouterna förutom att laga tacos svarar han:

– Ibland äter vi pinnbröd. Sen håller vi på med skifferkod. 

Marie Karlsson fyller i:

– Scouterna kan vara allt möjligt. Vi har haft scouter som gjort egna filmer och sen är det en del med miljöprojekt, plocka skräp har vi gjort.

– Det är mycket att umgås och ha gemenskap, säger Petersson. 

Har ni märkt något ökat intresse för scouterna i och med att fler söker sig ut i naturen?

– Vi fick ganska många nya efter sommaren. Annars brukar vi få gå ut och göra reklam för oss men nu i år så är det lite medvetet att inte göra så mycket reklam eftersom vi inte visste hur det skulle bli, men vi fick ändå några nya som började, säger Karlsson. 

I samband med de skärpta råden sattes verksamheten på paus.

Nu vankas det middag och vi slår oss ner på mossan för att provsmaka. Nog är jag beredd att hålla med Marie Karlsson som säger:

– Den smakar mycket godare ute i skogen, eller hur?

Daniel Wigren har varit med i scouterna i ungefär fem år. Han gillar att äta pinnbröd och lösa skifferkod.
Daniel Wigren har varit med i scouterna i ungefär fem år. Han gillar att äta pinnbröd och lösa skifferkod.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!