Elbolagets oro: "Hoppas inte det försinkas ytterligare"

När kalendern når år 2024 vill Eon att den nya kraftledningen mellan Kisa och Vimmerby ska vara helt färdig. Två överklaganden gör dock att projektet riskerar att försenas – igen.

Per Andersson och Emil Landqvist, båda projektledare i Eons jätteprojekt mellan Kisa och Vimmerby, berättar att målsättningen är att kraftledningen står klar till år 2024.

Per Andersson och Emil Landqvist, båda projektledare i Eons jätteprojekt mellan Kisa och Vimmerby, berättar att målsättningen är att kraftledningen står klar till år 2024.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-04-10 09:00

Under de kommande åren ska transformatorstationer byggas i Horn, Södra Vi, Gullringen och Vimmerby – däremellan ska en ny 130-kilovoltsledning, nästan fem mil lång, breda ut sig genom skogslandskapet. Den ena, Per Andersson, har ett huvudansvar i energibolaget Eons storprojekt. Den andra, Emil Landqvist, basar över själva ledningsbygget. När vi träffas under den befintliga kraftledningen, som från Åtvidaberg förser hela Kinda med ström, har projektet pågått i mer än ett decennium. I slutet av 2020, efter flera rättsliga processer, påbörjades en omfattande skogsavverkning. Ledningsgatan är nu, till stora delar, färdigställd.

– Jag skulle säga att vi är 80 till 90 procent färdiga och vi beräknar att vara helt klara nu under våren. Vi har lite smågrejer kvar, bland annat vissa problemområden som vi sparar till lämpligare väder, förklarar Landqvist.

undefined
Det rättsliga kring projektet är ännu inte helt avgjort. Fortfarande behandlas två överklaganden av mark- och miljödomstolen. "Peppar peppar är det sällan negativa beslut för såna här infrastrukturprojekt", säger Eons regionchef Björn Persson.

Parallellt med avverkningen är Eon mitt uppe i två upphandlingsförfaranden. När det gäller transformatorstationerna, som ska fördelas mellan flera entreprenörer, är målet att spaden sätts i jorden i början av kvartal fyra i år. För själva kraftledningen, som byggs med början i Kisa, är det första spadtaget planerat till början av 2022. Under byggtiden är det mycket som ska klaffa.

– Vi behöver börja med stationerna i Horn och Gullringen för att de ska vara klara när ledningsbyggnationen passerar. Det krävs för att 40-kilovoltsledningen, som i dag förser Gullringen med ström, ska kunna rivas. Det krävs mycket synkning, även med det lokala elnätet, för att tidsplanen ska hålla, konstaterar Andersson och Landqvist fortsätter:

– Det finns mycket som kan hända som gör att tidsplanen rubbas. Börjar det väl att gå åt fel håll får vi problem med flera planerade insatser i restriktionsområden – där vi under vissa tidsperioder måste ta hänsyn till havsörnar, andra djur och naturen runt omkring.

undefined
Transformatorstationen i Kisa byggdes om under 2020 och är numera helt redo för att koppla på den nya 130-kilovoltsledningen.

De mest överhängande riskerna för tidsplanen är något helt annat. År 2019 beviljade Lantmäteriet ledningsrätt vilket gör att Eon har tillstånd att dra sin ledning över annans mark. Denna ledningsrätt har, enligt mark- och miljödomstolen (MMD), överklagats av sex berörda markägare. Även den förlängda byggtiden som beviljats av Energimarknadsinspektionen, som gör att Eon har rätt att bygga kraftledningen fram till 2024 istället för juni 2021, har överklagats. Båda dessa överklaganden behandlas av MMD.

– Vi har, i och med ledningsrätten, fått ett beslut om förtida tillträde så vi har rätt att gå ut och avverka skog och förbereda ledningsgatan. Vi har också alla tillstånd för att gå vidare med projektet men så länge domstolen inte har fattat ett beslut finns det alltid en risk för ett negativt beslut – så vi är försiktiga, berättar Landqvist och Andersson fyller i:

– Just nu jobbar vi på som om vi har fått ett gynnande beslut men det är klart vi närmar oss en punkt där vi, om ingen dom har fallit, måste fundera på hur vi ska gå vidare. Helst skulle vi vilja ha ett avgörande redan i dag.

undefined
Trots överklaganden rullar projektet på som planerat, men Eon önskar ett avgörande för att kunna vara helt säkra på sin sak.

Vi har varit i kontakt med en av de markägare som har överklagat ledningsrätten och Eons förtida tillträde. Markägaren vill inte, innan en dom har fallit, kommentera ärendet i media. Däremot förklarar markägaren att deras kritik mot beslutet framförallt rör den process och det sätt som ledningsrätten drivits igenom. I ett överklagande från en annan berörd markägare framgår det att Eon, under processens gång, har gett löfte om att stå för de berörda markägarnas kostnader för juridiska ombud. Detta löfte ska enligt markägaren ha brutits vilket gjort att ett 70-tal sakägare lämnats utan ombud. "Avsaknaden av juridisk kompetens är mycket kännbart", skriver markägaren.

– Vi känner oss inte vid att vi har iklätt oss ett sådant obegränsat ansvar och vi finansierar inte kostnader för att formulera överklaganden mot oss. Generellt sett erbjuder vi juridisk hjälp motsvarande en timma och skulle vi erbjuda mer är det ett ställningstagande som vi tar i enskilda fall, kommenterar Eons regionchef Björn Persson.

– Vi har givetvis respekt för de markägare som har överklagat besluten och samtidigt kan vi såklart rannsaka oss själva men vi tycker ändå att vi har jobbat på med det här projektet enligt praxis. I övrigt, när det gäller den rättsliga processen, avvaktar vi domstolens beslut och hoppas att projektet inte ska försinkas ytterligare, fortsätter han.

Om kraftledningen

Ledningen planeras bli fem mil lång och 40 meter bred, försedd med 16 till 20 meter höga stolpar. Hade ledningen kunnat utformas på annat sätt – med en mindre inverkan på skogsmarken?

– Man hade kunnat kabla hela sträckan men det hade kostat en oskälig mängd pengar som i slutändan hade drabbat kunderna. Mig veterligen byggs inte högre luftledningar – det skulle påverka naturmiljön och fågellivet i större utsträckning. Även markfundamenten skulle bli större, förklarar Eons Emil Landqvist.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!