Tio år på torget: Familjen brinner för sitt café

I tio år har Bakfickan legat på torget i Vimmerby. Ägarparet Kerstin Einarsson och Jan-Erik Johansson blickar tillbaka på ett decennium med hårt arbete, samtidigt som de har siktet inställt på framtiden.

"Det är ett väldigt roligt och socialt jobb." säger Maria Carlsson, här tillsammans med pappa Jan-Erik Johansson. Att Bakfickan finns kvar på torget om ytterligare tio år ser de båda som självklart.

"Det är ett väldigt roligt och socialt jobb." säger Maria Carlsson, här tillsammans med pappa Jan-Erik Johansson. Att Bakfickan finns kvar på torget om ytterligare tio år ser de båda som självklart.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-11-28 19:00

– Vi älskar Bakfickan, det här är något som är roligt, säger Kerstin Einarsson. 

Hon har lång erfarenhet av att jobba inom café- och konditoribranschen. Innan de köpte Bakfickan 2009 som då låg på Norrtullsgatan och blev egenföretagare, var hon anställd i många år och arbetade i Hultsfred och Vimmerby. 

– Det var många som tyckte att jag skulle öppna upp i Vimmerby. Jag köpte ut det och inredningen var kvar, så jag sa att vi kör som det är nu så får vi göra om det senare. Vi omsatte typ bara för en person och sen skulle min man hjälpa till lite.

Men det blev ett högt tryck på en gång och Jan-Erik Johansson, då kommunanställd fick snart börja göra mer än att bara hjälpa till lite.

– Jag skulle bara vara på Bakfickan som fritidssysselsättning, säger Jan-Erik Johansson som då sa upp sig och började jobba med Kerstin i företaget. 

De tog över i oktober 2009, i november samma år gjorde man om för att kunna ha sittplatser.

– Det fanns inga sittplatser innan, men vi tog reda på att vi kunde ha 14 sittplatser utan att behöva ha en toalett, berättar Kerstin Einarsson och fortsätter:

– Vi behövde ha mer personal, vi sålde jättemycket sallader, smörgåstårtor och sånt. Det blev en jättebra start för oss. Vi anställde två till i personalen och jobbade på på Norrtullsgatan. Vi jobbade sex dagar i veckan, tolv timmar om dagen. På söndagar satt vi med allt pappersarbete. 

undefined
Maria Carlsson märker av ett större sug bland kunder att gå ut och fika. "Man har saknat det under pandemin", säger hon.

I lokalen på torget låg för tio år sedan en pälsaffär, som då lade ner. Kerstin och Jan-Erik hade egentligen inga planer på att flytta till en annan lokal då, men en bekant tryckte på och de gick och kikade på lokalen. Kerstin minns:

– Det var mörkt för man hade satt för fönstren. Hela lokalen var ett rum och det luktade päls. Jag var så negativ till det, men det blev så att vi körde på med hjälp av många.

Arbetet med att göra om den gamla pälsaffärslokalen till ett mysigt café påbörjades.

– Vi fick tillgång den första juni och den 15 augusti öppnade vi upp, säger Jan-Erik Johansson. 

undefined
Smörgåsar och sallader är viktiga delar i cafékonceptet. När det var tufft under pandemin så var skolluncherna för gymnasieelever en bra hjälp för Bakfickan enligt Kerstin Einarsson.

Sedan dess har det rullat på. Allt bröd, kakor och tårtor bakas och levereras dagligen av Stjernbergs skafferi i Mariannelund.

– Vi gör alla mackor här, vi gör alla smörgåstårtor, röror och dressingar här. Vi tycker att det är bra att hålla oss till svenska råvaror, som kyckling till exempel och grönsaker. Att vi gör så mycket själva är för att komma ifrån att använda så mycket e-medel i våra produkter, så vi vet vad vi har i hela tiden, säger Kerstin Einarsson. 

undefined
2011 öppnade Bakfickan upp i lokalen på torget. Då var de fyra som jobbade, idag är det åtta anställda, plus de två ägarna som är sysselsatta. "Personalen är guld värda, utan dem hade det inte gått." säger Kerstin Einarsson.

I dagsläget har de åtta anställda och trots att både Jan-Erik och Kerstin är i pensionsålder så jobbar de på. Kerstin sköter pappersarbetet och Jan-Erik jobbar på golvet. Dottern Maria Carlsson arbetar också i företaget och har planer på att ta över i framtiden. 

– Jag tycker det här är ett jätteroligt jobb, säger Maria Carlsson och förklarar att kundkontakten är det som är det allra roligaste med jobbet, Jan-Erik och Kerstin instämmer:

– Kunderna är roligast. Utan våra kunder och personal hade vi inte lyckats och de är jätteviktiga för oss, säger Kerstin Einarsson.

Jan-Erik berättar om en stamkund som i princip dyker upp varje dag.

– Det var en kort period när vi var på Norrtullsgatan som han bröt lårbenet så då kunde han inte komma, men annars har han varit här så gott som varje dag. Nu tar han taxi hit, han är 92 år.

undefined
Allt bakas på Stjernbergs skafferi i Mariannelund och levereras dagligen till Bakfickan.
"Läget är perfekt", säger Kerstin Einarsson och här räknar de med att vara kvar länge framöver.
"Läget är perfekt", säger Kerstin Einarsson och här räknar de med att vara kvar länge framöver.
Bakfickan

2009 startade Kerstin Einarsson och Jan-Erik Johansson Bakfickan, då låg det i en mindre lokal på Norrtullsgatan. Till en början var tanken att bara Kerstin skulle jobba, men snart fick även Jan-Erik börja jobba heltid.

2011 flyttade man till lokalen på torget och där är man än idag. 

Bakfickan är ett familjeföretag och dottern Maria Carlsson planerar att ta över i framtiden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!