Tips i trafiken: Så hanterar du munskyddet rätt

Sedan den 7 januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten att munskydd bärs om man färdas med kollektivtrafik i rusningstid. Hygienombud Ewa Davidsson berättar vad som är viktigt att tänka på.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-01-14 21:15

Fredrik Antonsson ska kliva på bussen mot Mariannelund strax efter klockan 16 och munskyddet åker på. 

– Jag har fixat munskydd, så jag har det med mig. Men idag och några andra morgnar så har jag åkt lite senare och då har jag varit ensam på bussen, då kändes det nästan onödigt med munskydd.

undefined
Fredrik Antonsson från Mariannelund har åkt mindre buss än han brukar under pandemiåret. När det är mycket folk på bussen bär han munskydd.

Anne Lovén har pendlat med buss mellan arbetet i Vimmerby och hemmet i Västervik i många år. Hon jobbar inom vården där hon bär munskydd under arbetstid, så att ha det även under pendlingen är inga större problem.

– Jag tycker nog att de flesta sitter med munskydd, det är några enstaka som inte gör det men det är den yngre kategorin. 

Hur många resenärer som använder munskydd har KLT svårt att svara på.

"Enligt de rapporter som vi fått in från förare varierar användandet av munskydd mellan avgångar och linjer. På vissa avgångar kan det vara 1 av 3 som använder munskydd medan det på en annan avgång kan vara nästan samtliga resenärer som bär munskydd", skriver KLT:s kommunikatör Linus Åsberg i ett mail.

undefined
Enligt Ewa Davidsson är det viktigt att slänga munskyddet i en papperskorg, så ingen annan ska behöva ta i munskyddet efter det använts.

Vad är de vanligaste felen folk gör med munskydd?

– Man ska vara ren om händerna när man sätter på och tar av munskyddet. Om man inte har spritat sina händer innan man tar i munskyddet så blir det ju orent, säger Ewa Davidsson, undersköterska och hygienombud på Vimmerby Hälsocentral. 

– Munskydd är för engångsförbrukning och kan användas i upp till fyra timmar men kan bytas oftare om det blir kontaminerat, det vill säga att om du är jättesjuk så behöver jag byta efter det besöket. Men annars kan man ha det i fyra timmar, men då får man inte hålla på att ta av och på.

Hon lyfter ytterligare ett fel som görs:

– Att man lämnar sitt munskydd på bussen så någon annan stackare ska plocka upp det. 

undefined
Sedan den 7 januari så uppmanas resenärer att bära munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid.

Davidsson tror att många känner sig trygga genom att använda munskydd och handskar, men det kan vara en falsk trygghet.

– Många tror att de är trygga för att de har handskar när de går och handlar, men vad gör de med handsken då? Kliar de sig i näsan? Det får man inte glömma. Man måste undvika att röra vid näsa och mun överhuvudtaget. 

Hon skickar med råd för den som ska använda munskydd i kollektivtrafiken:

– Ha ditt munskydd på dig och rör det inte. Låt munskyddet sitta på plats. Sätt på det i god tid och ta av det när du är framme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!