Totalt fyra häktade - "De kom över betydande värde"

Ytterligare tre personer häktades i helgen misstänkta för grovt rån mot en guldsmedsbutik i centrala Vimmerby. Enligt kammaråklagare Kjell Jannesson kom rånarna över gods till ett betydande värde vid rånet.

Det har nu gått fyra veckor sen en guldsmedsbutik rånades i centrala Vimmerby. Nu sitter totalt fyra misstänkta häktade på sannolika skäl misstänkta för rånet.

Det har nu gått fyra veckor sen en guldsmedsbutik rånades i centrala Vimmerby. Nu sitter totalt fyra misstänkta häktade på sannolika skäl misstänkta för rånet.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-11-02 09:46

Han vill dock inte ange någon konkreta summa för värdet på det byte rånarna kom över.

– Nej, inte mer än att de fick med sig gods till ett betydande värde. Det är en sak som gör rånet till grovt, säger Kjell Jannesson.

Han säger också att man brukar räkna med en brytpunkt vid fem prisbasbelopp, cirka 240 000 kronor, en brytpunkt för att bara värdet på ett rånbyte ska göra rånet till grovt.

– Så brukar det vara när man ska avgöra om en stöld är grov, men sen är det inte riktigt samma beräkningssätt när det gäller rån, där spelar andra faktorer också in, säger han.

Har ni hittat något gods?

– Det vill jag inte uttala mig om., säger han.

Det är nu fyra veckor sen två män maskerade med motorcykelhjälmar och beväpnade med ett pistolliknande föremål rånade en guldsmedsbutik i centrala Vimmerby. Det försvann till fots från butiken.

En av dem greps redan samma kväll i fordonskontroll. Den mannen, som är i 25-årsåldern sitter sedan tidigare häktad.

I torsdags greps ytterligare fyra personer på olika platser i Skåne. Tre häktades på söndagen vid Kalmar tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för grovt rån. En av dem är under 18 år, de två andra är i 20–årsåldern respektive 30–årsåldern.

Den fjärde försattes på fri fot i fredags, men misstankar om förberedelse till grovt rån kvarstår.

– Två av de här personerna har tidigare varit misstänka för förberedelse för det rån som sedan kom att ske, det var i september, och vi misstänker att det var samma ställe som man avsåg att råna då, men att man hindrades av polisens ingripande den gången, säger Kjell Jannesson.

Vilka kopplingar har de nu fyra häktade till Vimmerby?

– Det vi vet är att två gärningsmän har varit inne i själva butiken, Sen misstänker vi att två till medverkat så mycket att de ska ses som gärningsmän

Hur har de medverkat?

– Jag vill inte gå in så mycket på det. Men det har förekommit en hel del fordon och att man har haft flera fordon i Vimmerby, och det jag kan säga är att de har hjälpt till med transporter och byten av fordon och sånt, säger Kjell Jannesson

Senast den 16 november ska åtal vara väckt mot de tre män som häktades på söndagen. När det gäller den sedan tidigare häktade personen i 25–årsåldern har åklagaren till fredagen på sig för ett åtal.

– Jag kommer att begära förlängning på den häktningen, säger han.

Kammaråklagare Kjell Jannesson säger att rånarna kom över gods till ett betydande värde vid rånet i Vimmerby den 5 oktober.
Kammaråklagare Kjell Jannesson säger att rånarna kom över gods till ett betydande värde vid rånet i Vimmerby den 5 oktober.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!