Tre generationer om livet med covid

Över hälften av invånarna i 100 svenska kommuner upplever att de påverkats ganska eller väldigt mycket av coronapandemin. Det är vanligare bland kvinnor och äldre personer än bland män och yngre.

Livet med covid

Livet med covid

Foto: Charlotte Madestam

Krönika2021-06-20 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det visar en ny rapport från SCB, som väckte min nyfikenhet kring hur livet egentligen sett ut för människor som bor i Hultsfreds kommun under de månader som gått sedan första fallet av covid-19 upptäcktes i Kalmar län den 10 mars 2020.

Jag blev sugen på att liksom få kika in lite i folks vardag, hur har man förhållit sig till restriktionerna om att inte umgås med andra? Hur har det varit att jobba hemifrån, hur känns livet när all föreningsgemenskap pausas och hur mår egentligen kärleken när man umgås bara med varandra – i en liten lägenhet.

Jag lät tre olika generationer ge oss en liten inblick i "livet med covid".

Först ut är unga paret Mathilda Ivarsson och Albin Moberg, följt av mellangenerationen Hanna Ankarberg Lagergren och Henrik Lagergren och så får Ulla-Britt och Edgar Hofvergård sätta punkt för Vimmerby Tidnings miniserie.

I SCB:s undersökning ställdes frågan "Hur mycket har du personligen påverkats av coronapandemin och dess konsekvenser?"

52 procent svarade att "de påverkats ganska eller väldigt mycket", 42 procent svarade ”inte så mycket”, medan svaret från 6 procent blev att de inte påverkats alls.

Det gläder mig att alla de sex personer jag träffat säger sig ha mått bra under pandemin, paren tycker de kommit familjen och varandra ännu närmare och makarna Hofvergård, som levt ihop i 57 år, är ödmjuka inför att de har varandra kvar i livet.