Trots corona-krisen - konkurser minskar i länet

Trots corona-krisen har konkurserna minskat under årets första halvår i Kalmar län, i jämförelse med hur det såg ut under samma period föregående år. "Positivt och lite förvånande" tycker Region Kalmars utvecklingsdirektör, Helena Nilsson.

57 företag i Kalmar län försattes i konkurs under årets första sex månader.

57 företag i Kalmar län försattes i konkurs under årets första sex månader.

Foto: Ylva Forslund

Kalmar län2020-07-07 10:00

Enligt siffrorna, som kreditupplysningsföretaget Syna har tagit fram, har konkurserna minskat med 12 procent. I Kalmar län är det totalt 57 företag som har försatts i konkurs under årets första sex månader. På riksnivå har istället skett en ökning med 18 procent fler konkurser i år än 2019. Det är totalt 3770 företag i hela landet som gått i konkurs från 1 januari till sista juni i år.

Trots att rikssiffrorna pekar på en ökning så tycker inte Harald Stjerna, partner och pressansvarig på Syna, att det ser så mörkt ut som det låter. 

– Även om vi ser en ökning på totalen så är det inte riktigt så illa som många människor tror, säger han. 

Helena Nilsson är regional utvecklingsdirektör på Region Kalmar och hon är positivt överraskad över siffrorna för länet. 

– Det är positivt och lite förvånande. När vi har direktkontakt med företag så är det många företag som vittnar om att det går oväntat bra i de här tiderna, men vi vet att många har det tufft men att man har hållit ut såhär långt, säger hon.

Hon tror att en tydligare bild av hur corona-krisen har påverkat kommer att visa sig senare.

– Man kan hålla ut under en viss period och vi har många påhittiga entreprenörer i vårt län och som är duktiga på att anpassa sig, men frågan är hur länge det är möjligt. Efter sommaren och under hösten tror jag att vi får lite mer ett facit på hur det påverkar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!