Trots öppningen för vaccinerade – matsal förblir stängd

Trots att Folkhälsomyndigheten öppnar upp för vaccinerade äldre att återgå till aktiviteter och träffa fler personer så kommer matsalen på Granen fortsätta att vara stängd.

Birgit Andersson saknar aktiviteterna som oftast var på plats i Granens gemensamma matsal. "Det får bli uteliv." säger hon och hoppas på bra väder.

Birgit Andersson saknar aktiviteterna som oftast var på plats i Granens gemensamma matsal. "Det får bli uteliv." säger hon och hoppas på bra väder.

Foto: Jimmy Karlsson / Fredrik Sandberg TT

Vimmerby2021-04-16 14:27

– På måndagar har vi haft tipspromenad i korridoren, på tisdagar har det varit kafferep, onsdag har det varit gudstjänst och gymnastik, torsdagen har vi haft läsecirkel och på fredagen har vi träffats i matsalen. Så matsalen har varit mittpunkten för oss där vi träffas och det har vi inte numera, säger Birgit Andersson som bor på Granen.

Under fredagsmorgonen meddelade Folkhälsomyndigheten att äldre som blivit vaccinerade kan träffa fler personer, även inomhus. Man meddelade också att gemensamma aktiviteter på särskilda boenden och dagverksamheter kan återupptas. Men Granen är inget särskilt boende, utan helt vanliga lägenheter särskilt lämpade för äldre personer. 

Birgit Andersson har varit i kontakt med kostenheten som har ansvaret över Granens matsal. De meddelar att matsalen kommer fortsätta hållas stängd.

– Det är lite besviket men vi kan ju träffas ute numera, så vi får hoppas att det blir bra väder, säger Birgit Andersson.

Sofia Andersson är kost- och lokalvårdschef på kommunen, hon förklarar varför matsalen förblir stängd.

– I och med att vi fortfarande har den smittspridningen som är i vår region så tar vi de säkra före det osäkra och håller våra restauranger för våra äldre stängda. 

Matsalen på Granen beskrivs som en mittpunkt för aktiviteter, kan ni inte öppna den så de boende får nyttja lokalen?

– Nej, vi har den stängd för vi vill inte uppmuntra till att sprida smitta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om