TV-experten tippar kvalet med hjärtat

Hans bästa fotbollsminnen från Östergötland är dramatiska kvalmatcher. Lämpligt nog är Thomas Olsson expertkommentator när vi sänder ÅFF:s kval under torsdagen. Och han tippar med hjärtat: "ÅFF vinner", säger han.

Thomas Olsson i ÅFF-tröjan 2011 efter att ha lånats ut från IFK Göteborg. Under torsdagskvällen är han expertkommentator när vi sänder ÅFF:s kvaldrama mot Västra Frölunda.

Thomas Olsson i ÅFF-tröjan 2011 efter att ha lånats ut från IFK Göteborg. Under torsdagskvällen är han expertkommentator när vi sänder ÅFF:s kvaldrama mot Västra Frölunda.

Foto: Johnny Gustavsson

Fotboll2020-12-03 18:19

Kvalet till ettan har blivit en lång följetong. Det senaste är att matchen ska spelas ikväll, torsdag, klockan 19.00 på klassiska Ruddalen. 

Speldatumet är överklagat av ÅFF på grund av att laget är drabbat av sjukdom.

Men nu ser det alltså ut att bli match. Och vi kommer så klart att sända den på sajten.

Expertkommentator i vår sändning är Thomas Olsson. För er yngre läsare som inte har koll på vem han är kommer här en kort summering:

Han var supertalangen och Åtvidabergsgrabben som slog igenom i ÅFF som tonåring och som sedan gick vidare till IFK Norrköping. En innermittfältare med ledaregenskaper och fin passningsfot.

Hans största meriter är SM-guld och cupguld med IFK Göteborg och SM-guld med Malmö FF.


Så stora segrar vann han aldrig i Östergötland. Men han hjälpte till att hålla kvar både ÅFF och IFK Norrköping i sina serier en gång i tiden.

Vi ber honom backa bandet. Då hamnar vi i en bortamatch mot Tord 1993. ÅFF kämpade för att ta sig upp till division två efter en säsong i fotbollens bakgård, division tre.

En nervös 17-åring spelade hela matchen när ÅFF vann med 3–0.

– Jag hade inte spelat en sådan typ av match tidigare och var grymt nervös. Det var mycket ÅFF-fans på läktaren och skapade ett himla tryck.

Vad minns du om din egen insats?

– Jag slet nog i det tysta och gjorde det helt ok. Jag kamperade ihop med Steve Creutz på mittfältet (pappa till Casper som spelar i ÅFF i dag).


Efter att ha spelat i ÅFF mellan 1993 och 1997 gick Olsson vidare till IFK Norrköping.

Bästa minnet från tiden i IFK är även det ett kvaldrama, mot Mjällby 2001 när IFK fick kämpa för sin överlevnad i Allsvenskan.

– Vi förlorade med 1–2 i första matchen. Den andra var en riktig ångestmatch. Man riktigt kände hur mycket den betydde för så många. Vi hamnade i underläge och var tvungna att göra tre raka mål för att hålla oss kvar. Vi vände och vann med 3–1. Det var ett starkt minne.

Känslan efteråt?

– Det var en enorm lättnad. Jag minns framför allt hur glada alla runt klubben var. Det var en grym glädje och snack om att satsa framåt. Men så åkte vi ur året därpå istället.


2017 lämnade Thomas Olsson fotbollen. Han saknade den inte först, men nu börjar suget komma tillbaka.

Han har tidigare haft en del kommentatorsuppdrag och under torsdagskvällen får vi höra honom vara expert i vår sändning från Göteborg när ÅFF möter Västra Frölunda i kvalet till ettan.

– Det ska bli grymt kul att se ÅFF gå upp. Jag tippar med hjärtat. Och så har de fördelen att börja på bortaplan, säger Olsson.

Vi sänder så klart även ÅFF:s hemmamatch i helgen. 

Men under torsdagen är det rond ett som gäller. Sändningen startar 18.50, missa inte det.

Karta: Kopparvallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!