Två veckor sedan Sverige öppnades: Så är läget i länet

Två veckor har gått sedan många restriktioner lyftes och än så länge har ingen ökad smittspridning märkts av i länet. "Men det är för tidigt att gå ut och uttala sig om en trend.".

Staffan Sylvan kan inte se någon trend två veckor efter att restriktionerna lyfts. Kalmar län befinner sig på en platå med 50-80 nya fall i veckan.

Staffan Sylvan kan inte se någon trend två veckor efter att restriktionerna lyfts. Kalmar län befinner sig på en platå med 50-80 nya fall i veckan.

Foto: Adam Wrafter/Skärmdump

Vimmerby2021-10-13 16:05

Det säger ställföreträdande smittskyddsläkaren Staffan Sylvan. 

Han berättar att Region Kalmar befinner sig på en platå med mellan 50–80 nya fall i veckan.

– Fyra regioner har märkt av en ökad smittspridning och fyra andra har märkt av en minskad smittspridning sedan restriktionerna lyftes. Vi tillhör de övriga regionerna som stannat på samma nivå. 

Det är två veckors inkubationstid för covid-19 enligt Sylvan och därför är det ännu svårt att se vilken effekt de lättade restriktionerna innebär ännu.

Det är framförallt i de yngre åldersgrupperna som man ser en smittspridning. Sylvan berättar att smittspårningsteamet utför framförallt smittspårning på skolor. 

– Nu påbörjas vaccinationen av 12–15-åringar och i och med att den vaccinationen tar fart så kommer troligtvis smittspridningen att minska på skolor. 

Fortsatt så är det bara enstaka personer som kräver sjukhusvård för covid-19. Enligt Sylvan så är det både ovaccinerade och personer som är fullvaccinerade som behövt läggas in på sjukhus. 

– Det kan variera med en till två personer per vecka. Men lyckligtvis har ingen krävt intensivvård och så har det varit under flera veckor.

Däremot belastas barnsjukvården just nu av RS-viruset.

– Det kan vara en besvärlig infektion för de minsta barnen. Det är viktigt att föräldrar som har 1–2-åringar är observanta på sjukdomssymptom och vara medvetna om att det kan vara RS och inte covid. Det är viktigt att testa sig för RS-infektion.

Upplever du att folk har slappnat av för mycket sedan restriktionerna lättades?

– Jag kan inte bedöma hur mycket de har slappnat av och om det är för mycket men än så länge kan vi inte se en ökad smittspridning men det är för tidigt att gå ut och uttala sig om en trend, säger han och fortsätter:

– Just nu ser jag hoppfullt på att om vaccinationskampanjen fortsätter så kommer vi fortsätta ha ett stabilt och lugnt läge. Det är viktigt att poängtera vikten av att de som ännu inte har vaccinerat sig gör det.

Onsdagens siffror från Region Kalmar:

16 nya fall har konstaterats i länet. Ett av dessa återfinns i Västervik, Hultsfred och Vimmerby har inga nya fall. Det senaste fallet som konstaterades i Vimmerby var den 5 oktober.

Två personer är inskrivna på sjukhus och vårdas för covid-19, men ingen av dessa kräver intensivvård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!