Tveksamt om skolstarten kommer påverka smittan

Folkhälsomyndigheten gick tidigare i veckan ut med att de ser en ökning av antalet smittade i covid-19 i åldersgruppen 20-29 år. Men om samma trend finns i Kalmar län går inte att säga.

Det återstår och se om höstens skolstarter leder till ökad spridning av covid-19 i länet.

Det återstår och se om höstens skolstarter leder till ökad spridning av covid-19 i länet.

Foto: Anders Steiner/arkiv

Kalmar län2020-08-07 17:50

– I Region Kalmar har vi haft en låg andel inrapporterade nysmittade under den senaste tiden. Detta gör det svårt att säga huruvida antalet smittade ökar bland unga vuxna eller ej, säger regionens tillförordnade smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Däremot kan självtester för covid-19, som i Kalmar län blev tillgängligt för allmänheten i slutet av juni, spela roll i en ökning av antalet som är positiva för smittan bland unga vuxna.

– Innan självtesterna drog igång på allvar var det främst de äldre som kom in på sjukhusen och testades för smittan. Vi vet att fler unga testar sig genom självtesterna, vilket kan leda till att statistiken över antalet smittade i den åldersgruppen på sikt ökar.

Ett frågetecken inför framtidens smittspridning är hur utvecklingen kommer bli i och med skolstarterna. Vid frågan på hur Jarnheimer ser på trängsel på bussar till och från länets gymnasium, ur ett smittoperspektiv, säger han att den miljön prickar in mycket av de principer som råder för smittspridning: Många människor samlade på en mindre yta där det är svårt att hålla avstånd.

– Vi vet däremot inte om det kommer ske någon avsevärd smittökning till följd av skolstaterna. Många ungdomar har umgåtts med varandra över sommarlovet och vi vet att många i den åldersgruppen inte alltid följer rekommendationerna om fysiskt avstånd.

Karta: Kalmar län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!