Tvisten mellan Boden och Hockeyettan får ny vändning

Boden Hockey har betalat de rättegångskostnader som man dömdes till efter tvisten med Hockeyettan på 1,3 miljoner kronor. Nu har Boden skickat en faktura till organisationen. Summan på den fakturan? 1,3 miljoner.

Boden Hockey har betalat sin skuld på 1,3 miljoner kronor och har nu istället fakturerat Hockeyettan på miljonbelopp.

Boden Hockey har betalat sin skuld på 1,3 miljoner kronor och har nu istället fakturerat Hockeyettan på miljonbelopp.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Ishockey2021-02-23 07:30

Boden Hockey har sedan tidigare en dom som säger att Boden är skyldig att betala rättegångskostnaderna från skiljeförfarandet, ungefär 1,3 miljoner kronor, till Hockeyettan.

När klubben betalade in 200 000 kronor till Kronofogden, drog Hockeyettan sedan tillbaka sin konkursansökan. Nu har Boden Hockey betalat in den resterande summan, på totalt 1,3 miljoner kronor.

– De rättegångskostnader som Hockeyettan har inkrävt efter domen är inbetald, säger Thomas Regemalm, ordförande i Boden Hockey.

Men det slutar inte där. Boden Hockey har i sin tur skickat en faktura till Hockeyettan på ett likvärdigt miljonbelopp.

– Domen har ju både skyldigheter och rättigheter. Vi förväntar oss att vi ska få en del av avtalet som domen sagt att vi har rätt till. De (Hockeyettan) är skyldiga att betala ut pengar ur det där och nu väntar vi på att de ska leverera.

– Vi har skickat en faktura som de har nekat oss att betala. Och vi tycker att det vore renhårigt att, om man vill kvittera sin del av avtalet, ska man även leverera det man är skyldig.

Hur stor är summan ni begärt in?

 – Ja, vi har skickat en faktura på 1,3 miljoner kronor.

Hur är det möjligt att de är skyldiga er den summan?

– Det kan låta märkligt men om man räknar ihop det som är, så är det en skuld Hockeyettan har till oss. De tar ut allt det de har rätt till enligt domen, men vägrar stå för det man är skyldig för. Det är en parodi.

– Förenklat så säger domen att vi ska följa avtalet som Svenska spel hade. Det ska Boden Hockey och ingen annan förening följa, det innebär ju att det avtalsenliga (ersättningen) ska tillfalla den förening som är ensam kvar i det här (Boden). Och räknar man på det så blir det 1,3 miljoner.

Tvisten mellan Boden Hockey och Hockeyettan grundar sig nämligen i att Boden har sänt matcher på sina egna plattformar, något som Hockeyettan anser bryter mot ett gällande avtal med ATG.

Skiljedomen slog fast att ett gammalt avtal från 2016 fortfarande gäller mellan Boden Hockey och Hockeyettan. Vid den tidpunkten var Svenska spel huvudsponsor. Något som försvårar en förlikning.

– Vi vill ju ha en förlikningslösning i och med att sponsorn (Svenska spel) som fanns i det avtalet inte är kvar. Det är det som är så knepigt i den här domen, det finns egentligen ingen part som har möjlighet att följa det här avtalet. 

– Vi har varit välvilligt inställda till att vi ska tillhandahålla sändningsrättigheter och allting, för att gemensamt kunna tjäna pengar på det. Men Hockeyettan försvårar ju det i och med att de har drivit den här processen. Vi ville ju aldrig ha den här tvisten.

Nu håller Boden Hockey på att jobba med Svenska ishockeyförbundet och har även begärt in en utredning från RF (Riksidrottsförbundet).

– RF:s chefsjurist har meddelat att de kommer göra en utredning med Svenska ishockeyförbundet gällande Hockeyettan, att de ska följa RF och sina stadgar, vilket vi anser att de inte gör. Stadgarna ska gälla även i tredjeligan och det ska inte vara avtal som kringgår dem.

Hur blir det med Hockeyettans skadestånd?

– Nu vill vi ha ett avslut. Vi har inget intresse av att driva det här vidare i ett högre forum.

– Vi är beredda att gå in i det nya avtalet under förutsättningarna att vi har en kort tidsfrist. Innan säsongen tar slut ska vi prata på nytt igen och då kommer vi ju att sända på den plattform som anges.

Detta har hänt

Tvisten mellan Boden Hockey och Hockeyettan har pågått länge. Den grundar sig i att Boden har sänt matcher på sina egna plattformar, något som Hockeyettan anser bryter mot ett gällande avtal med ATG. Boden Hockey menar i sin tur att det avtalet inte gäller.

Boden Hockey förlorade sedan ett skiljedomsmål i Stockholms Handelskammare där Skiljedomaren slog fast att ett gammalt avtal mellan parterna ska gälla, och att Boden brutit mot avtalet genom att inte sända matcher på rätt plattform. Klubben ska därför betala rättegångskostnaderna.

Men redan när handelskammaren hade tagit beslut att det skulle bli ett skiljedomsförfarande protesterade Boden Hockey.

Klubben ansåg att domaren som tagit beslutet i handelskammaren var jävig och haft en bristande behörighet. Klubben skickade in en klagoskrift till Svea hovrätt.

Svea hovrätt svarade, i slutet på juli, att den saknar möjlighet att pröva fallet och att den inte heller kunde lämna över målet till en annan domstol.

Efter det beskedet bestämde sig Boden Hockey för att överklaga till HD. Men Högsta domstolen tog inte ställning.

Den 3 februari skickade sedan Hockeyettan in en konkursansökan mot Bodens Hockeyförening vid Luleå tingsrätt.

En ansökan som drogs tillbaka den 15 februari.

Den 22 februari kunde vi berätta att Boden Hockey betalat rättegångskostnaderna på 1,3 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!