Tystnaden kring stödpengarna: "Finns ingen anledning"

Hockeyettan väljer att inte gå ut med hur stödpengarna fördelas till varje klubb i ligan, men menar att det är fritt fram för klubbarna att göra det på egen hand. Enligt Vimmerby Hockey har man dock blivit uppmanade att inte gå ut med hur mycket pengar man fått. "Vi kommer inte att kommunicera ut det", säger Anders Kostenius, vice ordförande och ekonomiansvarig i Vimmerby Hockey.

Vimmerby Hockey kommer inte att kommunicera ut hur mycket pengar man tilldelats av ligaorganisationen. Hockeyettan kommer inte heller att göra det.

Vimmerby Hockey kommer inte att kommunicera ut hur mycket pengar man tilldelats av ligaorganisationen. Hockeyettan kommer inte heller att göra det.

Foto: Bildbyrån/Vimmerby Tidning

Ishockey2020-12-01 12:05

När regeringens kompensationsstöd till ligaföreningarna i ishockey (SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan) presenterades stod det klart att Hockeyettan fick ta del av 30,7 miljoner av totalt 195 miljoner kronor. 

Att ishockeyn tilldelas ett kompensationsstöd på cirka 195 miljoner kronor visar på hur hårt ishockeyn som idrott drabbats ekonomiskt till följd av Coronapandemin. Nästa steg i processen i utbetalningen av kompensationsstödet är att ligaorganisationerna själva tar fram fördelningsunderlag till respektive förening, sa Johan Stark, generalsekreterare på Svenska ishockeyförbundet till förbundets hemsida den 20 november. 

En och en halv vecka senare har lagen fått reda på hur mycket pengar de tilldelas av kompensationsstödet. Vimmerby Hockey, som spelar i den södra Hockeyettan, vet hur stor andel av de 30,7 miljonerna som de får ta del av. Men siffrorna kommer inte att offentliggöras inom den närmsta tiden.

– Vi har fått besked men vi kommer inte att kommunicera ut det. Vi har blivit uppmanade av ligan att inte göra det eftersom det tydligen ska gå genom Hockeyettan själva. Jag fick ett vidarebefordrat mejl till mig med den informationen, säger Anders Kostenius, vice ordförande och ekonomiansvarig i Vimmerby Hockey. 

Kostenius vill inte gå in på hur mycket pengar det handlar om.

– Vi är nöjda med alla sorts bidrag vi kan få. Vi är i behov av allt eftersom vi inte vet hur det kommer att sluta. Det är betydande summor vi har tappat och kommer att tappa. Vi räknar inte med någon publik i vår heller, säger han. 

Ronnie Glysing, som är ordförande i Hockeyettan, säger att det inte kommer att offentliggöras från deras håll heller.

– Vi har valt att inte gå ut med det. Det är upp till klubbarna själva att göra det i så fall, säger Ronnie Glysing.

Så ni har inte uppmanat klubbarna att avstå från att gå ut med det på egen hand?

– Nej, vi har sagt att det är upp till var och en om de vill gå ut med det. Vi kommer inte att göra det centralt från vår sida.

Varför vill ni inte gå ut med det?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att göra det. Fullt klart är dock att vi är oerhört tacksamma för det statliga stödet vi fått, och Amanda Lind (Kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna) har ansvarat för det här på ett utmärkt sätt. Sen ska det sägas att de pengarna vi fått inte tillnärmelsevis är de pengarna vi ansökte om från början. I bästa fall har vi fått 40 procent av det vi ansökt om.

Några summor för lag i division 1 har dock kommit ut.

Bland annat har Norran rapporterat om att Skellefteå-klubben SK Lejon får 244 000 kronor av de 30,7 miljonerna. Blekinge Läns Tidning har skrivit om ett lagt förslag där Vimmerby Hockeys serie ska få mest pengar av de fyra serierna eftersom publikintresset är störst i den södra Hockeyettan. Enligt BLT får Karlskrona HK cirka 2,7 miljoner kronor av stödet medan Kallinge/Ronneby får runt 890 000 kronor. Mörrum GoIS får drygt 700 000 kronor. Summorna är baserade på lagens publikintäkter från förra säsongen, där varje lag har en procentuell andel som avgör hur mycket av 30,7 miljoner man får ta del av.

Enligt en källa till Sporten tilldelas Troja/Ljungby cirka 1,7 miljoner kronor i stöd.

Av de nämnda lagen ligger en jämförelse med Kallinge/Ronneby närmast för VH:s del. Förra säsongen snittade KRIF 781 personer i publiken på sina 22 hemmamatcher under hela säsongen, medan VH snittade 922 personer på sina 23 hemmamatcher. Därmed borde VH få en lite större andel än KRIF. 

Anders Kostenius vill inte kommentera några summor eller hur stor andelen är sett till Vimmerby Hockeys publikintäkter.

– Vi kommer inte att gå ut med några summor och jag kan inte säga hur procenten ser ut, säger han.

Sporten har sökt Vimmerby Hockeys ordförande Marcus Samuelsson för en kommentar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!