Unga förbättrar sin situation - med hjälp av film

Enligt devisen "Beslut som rör unga ska bygga på kunskap om unga", har ungdomar från Hultsfred skapat en film som bygger på statistik om ungdomars livssituation.

Elin Lindqvist, Meja Erenlöf Roser, Simon Tuvesson och Lucas Anemyr har sommarjobbat med att göra en film utfrån en Lupp-undersökning.

Elin Lindqvist, Meja Erenlöf Roser, Simon Tuvesson och Lucas Anemyr har sommarjobbat med att göra en film utfrån en Lupp-undersökning.

Foto: Henrik Nestor

Hultsfred2020-07-04 10:00

Lupp (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) är en ungdomsenkät som används för att ta reda på hur ungas livssituation ser ut lokalt. Enkäten besvarar hur de unga i ett område ser på bland annat skola och demokrati. Under 2018 genomfördes en sådan Lupp-undersökning i Hultsfreds kommun då elever på högstadiet och gymnasiet deltog. Denna undersökning har nu legat till grund för en film som en grupp ungdomar från kommunen har skapat.

– Enkäten tog upp många ämnen men vi valde matsal, trygghet och mående, säger en av gruppens medlemmar Meja Erenlöf Roser.

– Det här är viktiga grejer som vi snackar om själva, fyller Simon Tuvesson i.

Utöver Erenlöf Roser och Tuvesson ingår även Elin Lindqvist och Lucas Anemyr i gruppen. Samtliga är 16 år gamla och har just gått ut nian på Albäcksskolan. De har jobbat med filmen sedan skolavslutningen; kontaktat elever och intervjuat dem apropå den statistik som framkommit genom enkäten.

Susanne Svenson och Victor Elofsson har handlett dem genom processen.

– De som sommarjobbar med detta får gå en kurs i barnkonventionen, och förra året åkte vi till Almedalen, berättar Svensson.

– I år gick ju inte det, men vi fick ett videosamtal med utbildningsministern istället, fortsätter hon.

Filmen har visats på kommunfullmäktige och förhoppningen är att den ska leda till någon typ av förbättring:

– Det vore bra om detta följs upp av förtroendevalda, menar Erenlöf Roser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!