Uppmaningen efter ny brand: "Få bort tunnan från fasad"

Ytterligare en brand i en soptunna upptäcktes på fredagskvällen. Av okänd anledning hade det börjat brinna i en tunna vid trygghetsboendet i centrala Virserum.

Ytterligare en brand i en soptunna  inträffade i Virserum på fredagskvällen. En rådig och snabb insats från hemtjänstpersonal stoppade branden från att sprida sig till ett trygghetsboende.

Ytterligare en brand i en soptunna inträffade i Virserum på fredagskvällen. En rådig och snabb insats från hemtjänstpersonal stoppade branden från att sprida sig till ett trygghetsboende.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Virserum2020-10-03 13:00

– Det är tredje gången på ett par veckor som det börjar brinna i soptunnor i Virserum. Det är oroväckande, konstaterar räddningschefen i beredskap, Andreas Enberg. 

Den här senaste branden upptäcktes när hemtjänstpersonal vid 21-tiden skulle gå ut och slänga sopor.

– När de lyfte på locket till tunnan, såg de att det brann för fullt, säger Andreas Enberg. De sprang in och hämtade vatten och öste på och de flyttade ut tunnan från väggen. 

På så vis kunde branden släckas innan det uppstått några allvarligare skador.

– Personalen gjorde en snabb och rådig insats. Det räddade läget, berömmer Enberg.

När räddningstjänsten kom till platsen var själva branden släckt och brandmännen behövde bara kontrollera att den inte spridit sig vidare.

Men för bara några dagar sedan uppstod en liknande brand, intill en byggnad tillhörande Virserums Träindustrimuseum.

– Där var det en träfasad bakom, vid trygghetsboendet var det en tegelvägg. Men om lågorna fått fart och tagit sig upp på vinden kunde det ha gått riktigt illa, säger Andreas Enberg.

Han vill nu rekommendera boende i centrala Virserum att inte ha sina soptunnor stående intill fasaden, utan flytta ut dem så att de står fritt. För säkerhets skull.

– Det blir inte lika känsligt på det viset, säger han. Det är viktigt att få bort tunnan från fasaden.

Efter tre liknande händelser på två veckors tid, finns en viss risk för upprepning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om