Upprustning väntar för stationshuset

Ett vackert hus. Men det börja se en smula slitet ut. Nu tar planerna på en grundlig upprustning av stationshuset allt fastare form.

Stationshuset i Hultsfred, som sedan en tid tillbaka är kommunägt, står nu inför en grundlig upprustning. Projekteringen är i full gång.

Stationshuset i Hultsfred, som sedan en tid tillbaka är kommunägt, står nu inför en grundlig upprustning. Projekteringen är i full gång.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-01-27 05:00

– Vi håller på med en projektering, säger Jan Oscarsson på Hultsfreds kommunala industribolag. Vi har hållit på ett tag, och det kan nog ta ett år till innan vi vet hur vi ska göra. Eftersom huset är kulturskyddat kan vi inte göra hur som helst.

Men i vilket fall ska det bli en yttre upprustning, säger han.

– Det kommer att någon gång i år. Men vi får inte förändra något på huset, utan att diskutera det med länsstyrelsen. 

Tanken på sikt är att rusta upp hela huset, även invändigt, och att det ska bli någon form av verksamhet.

– Vad det blir vet vi inte ännu, säger Jan Oscarsson. Det får vi se. Men huset ska användas. Det värsta som finns för ett hus är att stå tomt. 

I dagsläget innehåller stationshuset två lägenheter på andravåningen. Och på nedre botten finns väntsalen, lokaler som använts för godshantering och biljettförsäljning. Här finns också den stora lokalen som tidigare varit café, men som nu används som pausrum för KLT:s busschaufförer.

På lite sikt planeras också ett omtag på hela stationsområdet. Bland annat när det gäller gamla stationen, som ligger strax intill. Kommunens plan är att riva det, men det kan stöta på patrull.

– Länsstyrelsen anser att även det huset ingår i kulturskyddet, säger Jan Oscarsson. Men det är i väldigt dåligt skick. 

Frågan togs upp till diskussion hos kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan. Inga beslut fattades, men frågan lär återkomma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!