Uppsving för golfklubben: "Men i våras undrade man"

"Vi visste ju inte hur det skulle bli i våras, men konstigt nog innebar pandemin ett lyft för oss" säger Åke Johansson som är kassör i Kinda golfklubb.

Åke Johansson är kassör i Kinda Golfklubb och tror att uppsvinget för sporten både beror på möjligheten att vistas utomhus och att kunna anpassa sporten till var och ens förmåga.

Åke Johansson är kassör i Kinda Golfklubb och tror att uppsvinget för sporten både beror på möjligheten att vistas utomhus och att kunna anpassa sporten till var och ens förmåga.

Foto: Martina Gradian

Kisa2020-09-20 14:00

Slutet på säsongen närmar sig och golfklubben kan lägga en oväntat bra säsong bakom sig.  Med en medlemsökning på 17 % i år är medlemsantalet nu uppe på 307 personer.

Han berättar att åldern på medlemmarna sträcker sig från 8 till 85, och att antalet deltagare i ungdomsträningen har fördubblats.

– Annars har gått lite smått nedåt i några år, folk flyttar eller blir för gamla, så det känns jättekul, säger Johansson. 

I år ställdes grillslaget in, som annars samlar runt ett hundratal personer för golf och grillning. Samtidigt har klubbens digitala bokningssystem använts flitigt och gästspelandet har ökat med 25 % jämfört med förra säsongen.

– Gästspelarna kommer från alla möjliga håll, och många yngre har börjat spela. Många nybörjare tycker att det är skönt här eftersom det är en mindre golfklubb utan stress och press. Hit kan man komma som man är, säger han. 

Han tror att uppsvinget för golfsporten beror på möjligheten att anpassa sporten till sin egen förmåga och samtidigt kunna vara utomhus. 

– Här är man ju inte i närheten av varandra, menar han. 

– Det som har minskat är sponsorintäkterna till följd av att många företag har det tufft, men det vägs upp av ökade medlemsintäkter. Men i våras undrade man hur det skulle bli, säger han. 

Årets intäkter kommer att gå till att rusta upp övningsområdet, där mattorna har gjort sitt. Det ska också satsas på en ny greenklippare - en gräsklippare som klipper det kortaste gräset på banan. 

– Det blir något begagnat, vi har aldrig köpt en ny maskin, säger Johansson och berättar att klubbens begagnade traktor hämtades i Västergötland och att många möbler är skänkta av medlemmar och företag. 

– Man måste leta lite, skrattar han. 

Banorna sköts om med olika sorters gräsklippare och skötseln är extra noggrann eftersom de inte använder bekämpningsmedel mot ogräs. 

– Det blir någon maskros här och där, men det är inget att göra åt eftersom vi inte vill spruta gift, säger han. 

Det blir mycket ideellt arbete. Inför sommaren hölls kiosken inomhus stängd. För att kunna anordna kiosk genom fönsterluckan snickrade en styrelsesuppleant en trappa på fritiden.

Innan hösten nalkas ska en sista tävling hållas i september, och så ska klubbens fågelholkar rengöras. 

– Vi har ett femtiotal fågelholkar runt banan, för att värna naturen, så de tar vi ner och gör rent, berättar Åke Johansson. 

Nya mattor till övningsområdet ska införskaffas för årets intäkter. "Men det blir inga begagnade, det blir nya", skrattar Åke Johansson.
Nya mattor till övningsområdet ska införskaffas för årets intäkter. "Men det blir inga begagnade, det blir nya", skrattar Åke Johansson.
Karta: Kinda Golfklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!