Upptäckten: Ett 20-tal sönderslagna fönsterrutor

"Det känns onödigt, väldigt besvärligt", konstaterar Per Lönn, ordförande för Stångådalsbanans Vänner. Under natten mot onsdagen utsattes föreningen nämligen för "sabotage".

Ett 20-tal fönsterrutor ska under natten till onsdagen har tagits sönder på det k-märkta Lokstallet i Kisa.

Ett 20-tal fönsterrutor ska under natten till onsdagen har tagits sönder på det k-märkta Lokstallet i Kisa.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-09-24 13:48

Ett 20-tal mindre fönsterrutor på det k-märkta Lokstallet är sönderslagna, och takdräneringen har fyllts med grus. Föreningen gjorde upptäckten på onsdagen den här veckan och polisanmälde händelsen omedelbart.

– Det innebär såklart att vi måste byta ut fönsterrutorna och det kan vi inte göra själva. Vi måste anlita en glasmästare och eftersom rutorna är så högt upp behövs ju verktyg, typ en lift, för att det ska gå. Så det handlar om ganska mycket pengar för oss. Jag skrev 15 tusen i anmälan men jag tror det är mer, konstaterar Lönn och fortsätter:

– Det är inte så himla kul. Vi har inte så mycket pengar att röra oss med och det här gagnar definitivt inte vårt arbete med att bevara saker och ting för eftervärlden.

Har ni drabbats av skadegörelse tidigare?

– Vi har fram till nu betraktat det som att vi har haft en väldig tur. Det har klottrats på andra grejer väldigt nära Lokstallet, tvärs över järnvägen till exempel, så vi har bara väntat på att det skulle drabba oss men det här känns lite meningslöst på något sätt.

Föreningen tror att någon eller några har kastat stenar genom rutorna vilket kan innebära att föremålen inne i Lokstallet är skadade. Polisens presstalesperson Åsa Willsund meddelar att ingen förundersökning är inledd.

– Det är väldigt svårt att säkra spår från stenar. Vi har bedömt att vi inte kommer vidare i dagsläget men om det dyker upp nya uppgifter kan anmälan öppnas, avslutar hon.

"Det känns meningslöst", konstaterar Stångådalsbanans Vänner som är den förening som driftar Lokstallet.
"Det känns meningslöst", konstaterar Stångådalsbanans Vänner som är den förening som driftar Lokstallet.
Karta: Lokstallet, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!