Uteköket mest rätt i sommar

Att umgås utomhus ser ut att vara sommarens melodi. Vad kan då passa bättre än att hänga i ett mysigt kök i det fria? – Jag älskar att laga mat ute. Det sitter i från barndomens scoutläger, säger Niclas Tuomela, som byggde ett kök utanför huset.

Niclas Toumela har både kolgrill, gasolplatta och en vedeldad ugn i sitt utekök. ”Ta ut svängarna och bygg större än vad du först hade tänkt. Du kommer inte att ångra dig”, säger han.

Niclas Toumela har både kolgrill, gasolplatta och en vedeldad ugn i sitt utekök. ”Ta ut svängarna och bygg större än vad du först hade tänkt. Du kommer inte att ångra dig”, säger han.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Livsstil & fritid2020-06-01 08:22

Årets sommar blir inte som andra år. Många av de vanliga glädjeämnena, som resor, fester och konserter, har fått ställas in och för att över huvud taget få umgås med familj och vänner är det rejäla avstånd och uteaktiviteter som gäller.

Enligt Niclas Tuomela är en investering i ett utekök en vettig prioritering.

–  Det är något med att tillaga mat över öppen eld som tilltalar oss människor. Kanske är det en rest från livet på savannen, eller – som i mitt fall – scoutläger under uppväxten, säger han och skrattar.

Ursprungligt

Oavsett vad, är det både rogivande och gott. ”Allt smakar bättre ute”, som Niclas säger. Han är sommelier och driver ett företaget som marknadsför viner.

–  Men jag är även en hängiven hobbykock och har många år i restaurangbranschen bakom mig. Jag var bland annat med och drog igång restaurangen Sturehof i Stockholm.

I dag arrangerar han vinprovningar via nätet och kör livesändningar på sociala medier, gärna från det egna uteköket.

–  Jag älskar det och använder det året om. Vi har installerat infravärme – det är supermysigt att bjuda på glögg eller baka pizzor i vedugnen ute om vintern.

Han och hans familj bor på Värmdö öster om Stockholm. Längs ena sidan av det generöst tilltagna trädäcket nedanför huset finns köket, som just har blivit klart.

–  Vi hade ett på ett annat ställe förut. Men konstruktionen var lite för vek – en extra snörik vinter tog bokstavligen knäcken på det.

Bättre hållbarhet

Det gav honom möjlighet att dra lärdom av sina misstag och få allt precis som han ville ha det.

–  Med hjälp av min trevlige granne som är snickare har jag sett till att själva grundstommen på taket är betydligt rejälare denna gång, säger han.

För ett tak behövs. Vädret i Sverige går inte att lita på, och bygger man ett ordentligt tak behåller man också mycket av värmen från grillen och ugnen.

–  Då använder man köket mer, om man inte måste huttra och balansera ett paraply samtidigt som man lagar mat.

Niclas har satsat på ett i kanalplast, som släpper igenom ljus men står emot väder och vind.

–  Och förhoppningsvis även blötsnö.

Även om själva planeringen av bygget gick snabbt – allt bestämdes över en bit mat och ett par öl med den byggkunnige grannen – så blev alla detaljer rätt den här gången, tycker han.

–  Jag visste precis hur jag ville ha det. En stadig stomme av tryckimpregnerat, lite bredare, virke. Jag har använt 75 gånger 75 millimeter för att de ska klara bänkskivorna av betong.

Extragrill

Niclas har två väl tilltagna bänkskivor på vardera sidan om grillen. De väger sina modiga 250 kilo styck. Han har också valt att göra skivorna 65 centimeter djupa, vilket är mer än standard. Allt för att ha gott om plats för att hacka grönsaker och förbereda det som ska grillas.

Förutom kolgrillen, som har höj- och sänkbar glödbädd, har Niclas också en vedeldad ugn – och en mindre gasolplatta för att enkelt kunna koka potatis eller svänga ihop en sås.

–  Eftersom maten snabbt blir kall när man är ute är det dessutom toppen att ha en mindre grill bara för varmhållning. Det går också bra att använda en upphettad gjutjärnsgryta, som man kan fynda secondhand.

Om man ska välja kol eller gasol spelar inte så stor roll, tycker han. Det är en smaksak.

–  Det spelar mindre roll. Det går att få fin grillsmak med båda varianterna. Allt handlar om tillagningen. När fettet blir hett droppar det ned på gallret. Röken som bildas av det ger smaken.

Bra förvaring

Att ha tillgång till någon form av rinnande vatten underlättar. Det vet alla som har stått med kladdig marinad och jordiga grönsaker. Men det behöver inte vara med avlopp och allt.

–  Jag har bara dragit en trädgårdsslang till kranen, sedan har vi en hink under bänken för avrinning som vi tömmer för hand i vårt vanliga avlopp.

När det gäller förvaring bör man tänka på att utemiljön bjuder på en del utmaningar, säger han.

–  Pollen, fröer och annat småskräp tar sig in överallt. Det kan vara bra att ha luckor där kastruller, byttor och liknande förvaras. Annars får man diska hela tiden.

Niclas lutar sig mot det stora bordet på hjul som både fungerar som arbetsbänk och drinkbord.

–  Det är smidigt att flytta beroende på väder och antalet gäster. De sociala ytorna är minst lika viktiga.

Grillredskapen hänger lättillgängligt nära grillen.
Grillredskapen hänger lättillgängligt nära grillen.
Tre frågor till inredaren

Marit Dybeck är stylist och inredare på The Mod. På sitt Instagramkonto "Maritdybeck" har hon lagt ut bilder på sitt utekök. Här är hennes bästa tips:

1. Vad ska man tänka på?

Viktigast är att använda material som tål att vara ute. Vi har till exempel använt tryckimpregnerat trä i stommen och gjutit egna skivor i betong samt har rostfria luckor på förvaringsskåpen. Tänk också på placeringen och hur solen rör sig. Det kan bli svettigt att laga mat och äta i stekande sol.

2. När ska man satsa på ett utekök?

Om man älskar att laga mat gillar att ha gäster. Det är ett härligt sätt att umgås på och man kan bjuda många utan att det känns trångt. Vi använder vårt mycket även på vintern.

3. Bästa tipset?

Utgå från utseendet på huset och uteplatsen och se till att köket harmonierar med det. När du ändå bygger – satsa ordentligt och gör det stort och som du vill ha det. Då ökar chansen att du verkligen använder det.

Niclas bästa tips

1. Bygg större än vad du först har tänkt.

2. Satsa på ett bra tak och mysig belysning.

3. Ha någon form av rinnande vatten.

4. Komplettera grillen med en gasolspisplatta. Allt för att kunna svänga ihop såser och liknande.

5. Förvara soptunnan i en utdragbar låda. Då slipper du besök av skator och andra objudna gäster.

6. Välj stängda lådor till förvaringen. Det ser mer stilrent ut och skyddar mot skräp, frön med mera.


Nickes supermarinad

”Man saltar och pepprar endast under grillningen eller när man steker kycklingen, grönsakerna eller köttbiten, sedan penslar man på marinaden medan det är varmt. Marinaden håller utan problem i två veckor i kylen och lyfter de flesta rätter till en ny nivå.”

1 deciliter olivolja

1 citron (zesten och saften)

1 centiliter flytande honung 

1–2 pressade vitlöksklyftor 

1 näve finhackad persilja

1 nypa timjan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!