Utländsk delegation på plats i Målilla: "Satsar hårt"

Under onsdagen var en delegation från Discovery Sport Events på plats i Målilla och besökte Skrotfrag Arena. I september ska det ännu en gång köras Grand Prix-speedway där – i ny regi. "Nu får vi mer frihet, samtidigt som det ställer högre krav på oss", säger Dackarnas Mikael Teurnberg.

Mikael Teurnberg och Peter Samuelsson från Dackarna fick besök från Discovery-personal under onsdagen. Där gick man igenom en hel del inför Grand Prix-tävlingen i Målilla, som ska arrangeras i september.

Mikael Teurnberg och Peter Samuelsson från Dackarna fick besök från Discovery-personal under onsdagen. Där gick man igenom en hel del inför Grand Prix-tävlingen i Målilla, som ska arrangeras i september.

Foto: Privat/Magnus Strömsten

Speedway2022-01-26 16:00

Det var i höstas som beskedet kom. Målilla och Skrotfrag Arena blir en av skådeplatserna för Grand Prix-serien i speedway även 2022. Tävlingen kommer att avgöras den 17 september – men arbetet är redan nu i full gång. 

På onsdagen skickade de nya arrangörerna Discovery Sport Events en delegation till Målilla. Mikael Teurnberg och Peter Samuelsson fanns på plats från Dackarnas sida. 

– Delegationen var från Polen och de hade också någon fransman med. På det stora hela så var infrastrukturen på arenan i fokus. Det kommer bli väldiga förändringar och de satsar stenhårt på tv-produktionen, berättar Mikael Teurnberg, som är med och ansvarar för GP-tävlingen i Målilla.

Vilka typer av förändringar rör det sig om?

– Deras tanke är att bygga upp ett helt nytt depåområde, ha en stor scen på innerplanen och fan-zone och VIP-område, bland annat. Vi pratade mycket om ström, LED och olika displayer också. För att dra en jämförelse så kan jag säga att vi tidigare haft en långtradare som kommit med allt sånt som behövts för GP-tävlingen. Under de nya arrangörerna så kommer de istället att skicka upp nio långtradare. Bara det säger hur mycket resurser som finns.

FIM och dess nya samarbetspartner Discovery, som tar över rättigheterna efter BSI, har storslagna planer för att utveckla sporten. Det nya GP-avtalet sträcker sig från 2022 till och med 2031.

– Det finns en oerhörd potential i speedwayen och jag vet att det även finns visioner om att ta GP-tävlingar till Sydamerika, Oceanien och Asien. Oceanien finns redan med på kalendern nu i slutet på 2022 men man har inte bestämt någon arena än. Det är väldigt bra, eftersom det gick lite i stå sista åren. Nu kan vi få fart på det igen med nya aktörer, menar Teurnberg.

Målilla har kontrakt på deltävlingen för 2022 i första hand med chans att förlänga om man lyckas väl. Med tanke på det nya avtalet blir det däremot ett mer omfattande jobb för klubben.

– Vi får mycket mer frihet, samtidigt som det ställer högre krav på oss och innebär mer jobb. Vi får bredda organisationen. Tittar man på marknadsbiten så är det även mer frihet på den fronten, då vi kan ha lite mer egen reklam och också egna souvenirkiosker, vilket vi inte kunde ha förut. Den stora skillnaden i detta avtal är att vi äger arrangemanget mer, säger Teurnberg och fortsätter:

– Vår tävling blir den enda GP-tävlingen i Sverige 2022. Det finns ett stort intresse redan nu i landet och vi hoppas kunna komma upp i 10 000 personer i publiken. Det är vår målsättning. Eftersom vi bara har ett år på avtalet så gäller det att göra ett så bra arrangemang som det bara går. Vi vill givetvis fortsätta arrangera GP-speedway framöver.

Klubben räknar med att kunna börja med biljettförsäljningen inom en snar framtid. 

– Marknadsföringen måste börja nu i februari eller i början på mars. Vi går in i en ny fas med nya människor och ett nytt upplägg, så det är väldigt spännande. Samtidigt är det här inte bara bra för klubben, utan även för Målilla som ort, Hultsfreds kommun och hela länet egentligen. Eftersom Discovery själva äger tv-kanalerna och arrangemanget så innebär det att man kan synas mer och få ännu mer exponering. 

Mikael Teurnberg och Dackarna har en hel del jobb framför sig: "Vi hoppas kunna komma upp i 10 000 personer i publiken."
Mikael Teurnberg och Dackarna har en hel del jobb framför sig: "Vi hoppas kunna komma upp i 10 000 personer i publiken."
GP-kalendern 2022

30 april: Gorican – Kroatien

14 maj: Warszawa – Polen

28 maj: Prag – Tjeckien

4 juni: Teterow – Tyskland

25 juni: Gorzow – Polen

9 juli: Togliatti – Ryssland

13 augusti: Cardiff – Wales

27 augusti: Wroclaw – Polen

10 september: Vojens – Danmark

17 september: Målilla – Sverige

1 oktober: Torun – Polen

5 november: Oceanien – (TBA)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!