Utsikten över Krön slår den över Genèvesjön

Vackert beläget vid sjön Krön ligger Wennebjörke gård. "Jag älskar den här platsen! Det känns roligt att kunna dela med sig till andra", berättar Karin Andersson, som övertog gården 2017.

Vimmerby 5 augusti 2020 08:00

I början av 1900-talet utgjorde gården Krönbadens pensionat, sedan ägdes den av olika privatpersoner fram till 1986 då Karin Anderssons föräldrar övertog gården. Föräldrarna började utveckla gården med långtidsuthyrning och köpte till skog. 

– Nu ska gården stanna i familjen, berättar hon.

Karin Andersson är uppväxt på gården. Som 15-åring flyttade hon till internatskola för att sedan studera business- och hotellmanagement i Schweiz. Hon jobbar med auktioner och konst och övertog gården 2017. 

– Men nu är det fullt fokus på att utveckla gården.

 

På Wennebjörke gård finns, förutom ett par väl valda hyresgäster, även stallplatser, ridvägar i skogen och en tennisbana med anor från 1930-talet.

– De första åren var det mycket underhåll. I år har vi äntligen betat av alla projekt som att tvätta fasader och göra iordning paddocken. Det är viktigt att lägga ner mycket kärlek i början så att resultatet blir så bra som möjligt, säger hon.

En del av marken blir till villatomter.

– Tomtprojektet är det som tagit mest tid, men nu är det bara det roliga kvar, med lite estetiska detaljer.

 

Karin Andersson bor kvar i Schweiz men tillbringar sommaren här och från Schweiz håller hon kontakten med hyresgäster, entreprenörer, och sin mamma, som bor på gården. 

– Jag gör allt det administrativa och tar alla beslut, så jag får kort och filmer skickade till mig varje dag och folk frågar hur vi ska lösa olika saker. Det är verkligen fantastiskt att vi lever i en tid där internet gör att jag kan hålla koll på vad som händer på gården när jag inte är här, och få filmer och kort varje dag. 

Men hur funkar det att jobba ihop med sin mamma? 

– Gården har faktiskt gett oss en bättre relation, vi är mycket närmare varandra nu när vi måste höras varje dag, hon är ju mina ögon och öron på gården. Hon lär mig väldigt mycket! Berättar hon. 

Hon fortsätter att berätta om hur gården sköts. 

– Det är ett bra samarbete mellan hyresgästerna. Det bor jättebra folk på gården som hjälper till med allt som behöver göras, man kommer ingenstans utan bra gemenskap, säger hon. 

Med över 1500 följare på Instagram märks det att det finns ett stort intresse för gården och de vackra miljöerna. 

– Jag har bott vid Genevesjön, men det är inte mycket som slår utsikten och solnedgångarna vid Krön, säger Karin Andersson. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martina Gradian

Ämnen du kan följa
Näringsliv
Vimmerby

Så rankas företagsklimatet i Vimmerby i år

Vimmerby

LRF I Vimmerby: Ett viktigt beslut för landsbygden

Vimmerby

Kedja stänger flera butiker – besked om Vimmerbybutiken

Vimmerby

Slutar som vd på Ljunghäll: "Det är en personlig sak"

Vimmerby

KLART: Frödingeföretag köps av danskt företag

Visa fler
Läs mer!
Vimmerby

Shopping med avstånd på tjejkväll

Fotboll

Veckans elva: De tar plats i vårt lag

Hultsfred

Hemester: Satsningen blev en fullträff

Vimmerby

Inspektören: "Trångt i butiken - handla en annan tid"

Vimmerby

Kommunen börjar leta efter nästa "Krönsmon"

Visa fler