VA-taxa:"Höjningen är motiverad, men tidpunkten är fel"

Vatten och avlopp kommer att bli rejält mycket dyrare från årsskiftet. Kommunstyrelsen i Hultsfred föreslår en höjning med fem procent.

Tomas Söreling (S) vill vänta med att höja VA-taxan till halvårsskiftet. Men han lyckades inte övertyga majoriteten som tillsammans med SD röstade för att höja vid årsskiftet.

Tomas Söreling (S) vill vänta med att höja VA-taxan till halvårsskiftet. Men han lyckades inte övertyga majoriteten som tillsammans med SD röstade för att höja vid årsskiftet.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-11-25 12:30

Men det blev ett beslut som än en gång fick Hultsfredsandan att vackla. Socialdemokraterna Tomas Söreling och Tommy Rälg röstade emot höjningen. Eller rättare sagt tidpunkten.

– Ett normalår skulle höjningen vara befogad redan från årsskiftet, säger Tomas Söreling. Men nu är det inte som vanligt. Pandemin har medverkat till varsel, permitteringar, nedläggningar och sent överenskomna löneavtal utan retroaktivitet. Då är det inte mer än rätt att allmänheten får ett litet men välment stöd i att slippa prishöjningen ett halvår.

Att skjuta upp prishöjningen ett halvår skulle inte kosta några stora pengar för ÖSK, har Tomas Söreling tagit reda på. Det skulle handla om ungefär en miljon kronor.

– För den enskilde medborgaren skulle det spara cirka 175 kronor på halvårsbasis säger han. Det är inga stora pengar. Men med tanke på att mycket annat också höjs så blir det mycket sammantaget. 

Han anser att signalvärdet i att vänta skulle vara värdefullt. 

– Är underhållet eftersatt med 35–40 år som de säger själva på ÖSK, så gör det inget om det får vänta ett halvår till, säger Söreling. 

Så i stället föreslog S att prishöjningen skulle skjutas upp till halvårsskiftet. Ett förslag som backades upp av Vänsterpartiets representant i kommunstyrelsen. Men det hjälpte föga, majoritetens förslag röstades igenom med siffrorna 7–4.

Tomas Söreling tycker det är bra att ett helt rörläggarlag har anställts för att rusta upp ledningsnätet. Det betonar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!