Vad ska vi spara på i kommunen?

Svar på nyhetsrartikeln "Mer pengar och fler utbildningar väntas på Campus" den 21 september.

Det är orimligt att satsa mer på Campus och dra ner på verksamheten på Komvux, tycker skribenten och uppmanar politikerna att göra fler besök i verksamheten.

Det är orimligt att satsa mer på Campus och dra ner på verksamheten på Komvux, tycker skribenten och uppmanar politikerna att göra fler besök i verksamheten.

Foto: Sofie Olsson

Debatt2020-09-26 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag läste att kommunen vill satsa mer pengar på Campus för att möta de behov som finns på arbetsmarknaden i kommunen blev jag upprörd. Det verkar inte som politikerna förstår vår verksamhet på Komvux, en verksamhet som finns i samma hus som Campus. I förra veckan fick vi meddelande om att vi ska titta på vilka kostnader vi kan dra ner på eftersom kommunen måste spara. Som jag förstått det har Campus relativt god ekonomi. Det är orimligt att i det läget satsa mer på Campus och dra ner på vår verksamhet på Komvux. 

Om kommunen vill få ner arbetslösheten och få fler i arbete borde de satsa på att få fler att klara en gymnasieutbildning. Den utbildningen finns hos oss på Komvux. Politikerna behöver få upp ögonen för att vi har för lite ekonomiska resurser. Att vi har kö till ett flertal kurser, att vårt elevantal har fördubblats utan att vi fått ökade ekonomiska resurser.  Vad jag förstår så får vi lika mycket pengar varje budgetår som vi fick för fem år sedan. Detta trots att tillströmningen av elever förändrats markant. Ansökningar under hösten har dessutom fördubblats jämfört med tidigare år.

Det är lag på att kommunen ska erbjuda alla en möjlighet att studera på grundläggande och gymnasial nivå inom vuxenutbildningen. Naturligtvis behövs utbildningar på flera nivåer. Men för att komma till en högre nivå behöver vi kunna ge de elever som behöver, den grundläggande utbildning vi kan erbjuda på Komvux.

Politikerna behöver göra fler besök i verksamheten och lyssna på medarbetarna.