Vädjar: "Vaccinerade måste fortsätta vara försiktiga"

Över 70 000 doser vaccin har fördelats i Kalmar län. Däremot har rekommendationerna för vaccinerade inte ändrats.

"Hittills gäller det att även de som är vaccinerade ska följa de allmänna rekommendationerna precis som alla andra" säger Lisa Labbé Sandelin på region Kalmar.

"Hittills gäller det att även de som är vaccinerade ska följa de allmänna rekommendationerna precis som alla andra" säger Lisa Labbé Sandelin på region Kalmar.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Vimmerby2021-04-15 16:00

– Vi ser att de som nu är vaccinerade slappnar av lite grann, slutar hålla avstånd och börjar umgås med fler, men det är viktigt att fortstätta vara försiktig, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin på Region Kalmar.

Vaccinsamordnare Marie Ragnarsson är av liknande åsikt. 

– Även som vaccinerad måste man följa alla de allmänna rekommendationer som vi har i samhället. Det är jätteviktigt.  

Anledningen menar de är att det inte finns tillräckligt med kunskap kring om vaccinerade fortfarande kan sprida smittan vidare eller inte. 

– Vi vet ännu inte hur vaccineringen påverkar smittspridningen i samhället. I takt med att fler vaccinerar sig och vi får mer kunskap kan rekommendationerna ändras, säger Labbé Sandelin.

Om allt förblir samma; varför ska man vaccinera sig?

– Vi vet definitivt att vaccinet skyddar mot svår sjukdom. Det ser vi på åldern på dem som är inlagda på sjukhus i vårt län, där de som är över 80 år har minskat drastiskt. Så för egen del är det jättebra. Sedan är förhoppningen att vi genom vaccinering ska bromsa smittspridningen, även om vi inte vet i vilken omfattning än, menar Labbé Sandelin. 

Förra veckan fick Vimmerby hälsocentral 700 doser vaccin och i veckan ska det komma ytterliggare 500. 

Har det varit några biverkningar?

– Mig veterligen har det inte varit allvarliga biverkningar här i Kalmar län. Däremot rapporteras en del in. Till exempel är det många som säger att de får ont i armen och sjukdomskänsla, säger Marie Ragnarsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!