Vänsterpartisten: Varför har skolresultaten försämrats?

Varför är Kindas skolresultat så dåliga? Det är en fråga som Vänsterpartisten Erik Andersson ställer i en interpellation som ska tas upp i kommunfullmäktige.

Vänsterpartisten Erik Andersson frågar varför skolresultaten försämrats i kommunen. Enligt David Wenhov (C), ordförande i bildningsnämnden, är det inte så illa som det ser ut.

Vänsterpartisten Erik Andersson frågar varför skolresultaten försämrats i kommunen. Enligt David Wenhov (C), ordförande i bildningsnämnden, är det inte så illa som det ser ut.

Foto: JESSICA GOW / TT

Kinda2022-01-27 13:35

Enligt Erik Andersson (V) var Kindas skolresultat tidigare något att stoltsera med. Nu beskriver han läget som ett annat.

Han hänvisar i sin interpellation till underlag från bildningsnämnden i december och till databasen Kolada, där kommunen i en jämförelse nu placerar sig bland de tio lägsta procenten bland kommuner i Sverige, när det gäller elever i årskurs nio med behörighet till ett yrkesprogram (78 procent) och som nått kunskapskraven i alla ämnen (58,7 procent). 

– Jag blev rätt chockad. Jag har levt med bilden att skolorna i Kinda fungerar väldigt bra och att skolresultaten är goda, säger han.

Genom att lyfta frågan i en interpellation hoppas Erik Andersson få igång diskussion om vad de fallande resultaten kan bero på.

I och med att det här är en ändring som skett de senaste åren, tror du att pandemin kan ha spelat in?

– Det borde i sådana fall vara en generell försämring för hela den svenska skolan, säger han.

Enligt Andersson är det just i förhållande till övriga kommuner som resultaten ändrats.

– Jag ser det som ett exklusivt Kindaproblem. 

David Wenhov (C), ordförande i bildningsnämnden, säger att planen är att frågan ska besvaras på nästa kommunfullmäktige. Han säger att han är tacksam att han får den här typen av frågor från intresserade politiker.

– Det är inte riktigt så illa som det ser ut. Vi har fantastiskt fina skolor i Kinda, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!