Magi och mystik i Hollands historiska drama

Uppfriskande val att låta herbalisten Jan Mikolášek förbli ett mysterium i "Charlatan".

Titeln till trots handlar "Charlatan" inte om huruvida den tjeckiske herbalisten Jan Mikolášek var en bluff eller ej. I filmen är han den äkta varan med nästan magiska krafter.

Titeln till trots handlar "Charlatan" inte om huruvida den tjeckiske herbalisten Jan Mikolášek var en bluff eller ej. I filmen är han den äkta varan med nästan magiska krafter.

Foto: Edge Entertainment

Recension2021-06-18 06:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: Charlatan

Premiär: 18 juni på bio

I rollerna: Ivan Trojan, Josef Trojan, Juraj Loj

Regi: Agnieszka Holland

Speltid: 118 min

Betyg: 3

När Jans syster drabbas av kallbrand i benet och måste amputera går Jan ut och plockar örter. Mot hennes vilja smörjer han in benet och hon frågar honom: "Varför måste du vara så elak?" När benet mirakulöst nog läker inser Jan att han har en gåva och viger sitt liv åt att bli herbalist.

Agnieszka Holland har med skicklig hand fiktionaliserat historien om Jan Mikolášek (Ivan Trojan), en tjeckisk helare som genom urinprov kunde diagnostisera och behandla miljontals patienter. Under 1930-talet var han en kultperson, men när vi möter honom är verksamheten under utredning.

"Charlatan" handlar titeln till trots inte om huruvida Mikolášek var en bedragare eller ej. I filmens värld är han den äkta varan, med närmast magiska förmågor. I stället fokuserar Holland på hans dubbla karaktär. På relationen mellan att skada och att hela. Hon ger honom ett våldsamt drag. Hans porträtt tecknas av många små ögonblick. Episoder ur livet i hemmet, där fadern försökte kväva hans intresse. Från tiden som lärling, och från hemliga (och på den tiden brottsliga) kärleksmöten med sin manliga assistent.

För att vara en biografisk film förblir Mikolášek något av ett mysterium. Men det är en samtidssjuka att alltid behöva förklara och förstå sina karaktärer. Valet att låta honom vara både magisk och obegriplig livar upp i vad som annars kunnat bli ett helt vanligt historiskt drama.