Var tredje anställd har ännu inte tackat ja till vaccin

Vaccineringen av Vimmerby kommuns vårdpersonal har börjat. Totalt har 800 kommunalt anställda och vikarier fått erbjudande om vaccin.

800 anställda och vikarier i Vimmerby kommun har får möjligheten att vaccinera sig mot covid 19. Hittills har 66 procent av dem tackat ja.

800 anställda och vikarier i Vimmerby kommun har får möjligheten att vaccinera sig mot covid 19. Hittills har 66 procent av dem tackat ja.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2021-01-21 18:44

Nu har vaccinationen mot covid 19 börjat även bland kommunens anställda. Först ut är personer med vårdnära yrken inom kommunens vård- och omsorgsboenden. Ett 50-tal i personalen vaccineras den här veckan och lika många per vecka den närmaste tiden. Det är så många doser kommunen tilldelas förnärvarande.

När samtliga anställda som vill ha vaccinet också har fått det är ännu oklart.

"Svårt att veta i dagsläget i och med att det inte är känt hur många doser per vecka vi får från Regionen. För närvarande vet vi doser vecka till vecka" skriver kommunen HR-chef Marie Halldén i ett mail till oss.

"Vi hoppas på en ökning av tilldelade doser, i synnerhet när det blir dags att ge dos 2", skriver Marie Halldén.

Kommunen har gått ut med ett erbjudande om vaccin till cirka 800 medarbetare.

"Det inkluderar tillsvidareanställda, vikarier och timanställda. För närvarande har 66 procent av de tillfrågade tackat ja till att ta vaccinet", skriver Marie Halldén.

Hur kan arbetssituationen för de som tackar nej komma att påverkas, kan de till exempel hindras från att vårda personer i riksgrupp? 

"Den frågan kan vi i dagsläget inte svara på" svarar Marie Halldén.

Petra Dahlström Wall är ordförande för Kommunal i Vimmerby. Hon känner inte till uppgifterna att över 30 procent i personalen ännu inte meddelat om de vill ha vaccinet och vill diskutera saken med sina fackliga kollegor innan hon kommenterar situationen.

Marie Halldén är HR-chef och säger att det är för tidigt att säga hur arbetssituationen kan påverkas för de  i personalen som avböjer att vaccinera sig mot covid 19.
Marie Halldén är HR-chef och säger att det är för tidigt att säga hur arbetssituationen kan påverkas för de i personalen som avböjer att vaccinera sig mot covid 19.
Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!