Vargattack rapporterat i kommunen

Någongång mellan den 11-12 juli ska en eller flera vargar gått till attack i Västerviks kommun.

Vargattack två mil söder om Västervik har rapporterats från Länsstyrelsen. Bilden är hämtad ur arkivet och föreställer alltså inte en varg från Västerviks kommun.

Vargattack två mil söder om Västervik har rapporterats från Länsstyrelsen. Bilden är hämtad ur arkivet och föreställer alltså inte en varg från Västerviks kommun.

Foto: Sandra Nordin

Nyheter2021-07-15 11:27

Det meddelar Länsstyrelsen i Kalmar län på sin hemsida.

Attacken ska ha drabbat tre tackor och inträffat omkring två mil söder om Västervik.

Roger Lundberg arbetar som rovdjursspårare i kommunen. Han har inga exakta detaljer om ärendet som inrapporteras, men erfar att han fått tips från en privatperson att varg kan ha siktats i Tjust redan förra veckan.

Varg i våra trakter hör inte till vanligheten. Lundberg menar att det troligtvis rör sig om en individ på villovägar:

– Det är oftast någon som rör sig genom området.

Det heta sommarvädret har ingen direkt påverkan på vargarnas beteende menar Lundberg. Däremot är det svårare för rovdjursspårarna att hitta spår från djuren till följd av torkan.

Som vi tidigare skrivit är rovdjursattacker mot tamdjur extremt ovanligt i våra trakter. Samtidigt räds Lantbrukarnas riksförbund för att vargstammar ska bli mer etablerade även i Kalmar län.

– Senaste gången det var en vargattack på tamfår i länet var 2013, berättar Länsstyrelsens enhetschef på rovdjursavdelningen, Fredrik Ustrup.

Ustrup vill av respekt för de drabbade inte berätta mer exakt vart i kommunen attacken inträffade. Han menar heller inte på att det går att utesluta ifall det kommer att ske flera vargattacker inom en nära framtid. Det går heller inte att klargöra om det rörde sig om en eller flera vargar som gick till angrepp.

– Jag rekommenderar de som har tamdjur att ha ökade tillsyn av djuren, se över staket och eltillförseln till stängsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!