Världens bäste lyfter fram Vimmerbyspelaren

Kim Nilsson blev utsedd till världens bästa innebandyspelare 2020. Stjärnan lyfter fram Vimmerbykillen Jonas Elofsson som betytt mycket för hans karriär och minns mycket väl ett par klassiska drabbningar mellan Färjestaden och Vimmerby IBK.

Kim Nilsson och Jonas Elofsson bildade ett fruktat radarpar i Färjestaden i mitten av 2000-talet. Duon var inblandade i ett par minnesvärda duster mot Vimmerby IBK på den tiden.

Kim Nilsson och Jonas Elofsson bildade ett fruktat radarpar i Färjestaden i mitten av 2000-talet. Duon var inblandade i ett par minnesvärda duster mot Vimmerby IBK på den tiden.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2021-02-27 09:00

32-årige Kim Nilsson har både SM-guld och VM-guld på meritlistan och har utsetts till världens bäste spelare av innebandymagazinet såväl 2014 som 2020. Han visade tidigt talang och fick som 16-åring chansen i Färjestadens A-lag i division I och bildade tidigt anfallspar med Jonas Elofsson som lämnat Vimmerby IBK för Färjestaden för studier i Kalmar.

– Jonas och jag spelade ett par säsonger tillsammans i Färjestaden och hittade varandra direkt. Jag fick många fina passningar av honom genom åren och bjöd väl tillbaka med några framspelningar till honom ibland också. Jag var inte så gammal då och både Jonas och resten av vår formation var ett stort stöd och viktiga för min utveckling, säger Kim Nilsson.

Jonas Elofsson har också goda minnen från tiden med Kim i Färjestaden.

– Vi började kampera ihop tidigt när han kom upp i A-laget. Jag hade rollen som vänsterforward och slog många diagonalpass över på högerkanten där Kim dök upp och tog tillvara på chanserna. Som mest kom han upp i 90 poäng på en säsong och jag hade 63 som bäst, säger Jonas Elofsson.

Några av matcherna som präglade Kim Nilsson tidigt i karriären spelades för övrigt mot VIBK. Lagen tampades i toppen av division I Södra som var den näst högsta serien i mitten av 2000-talet. Särskilt säsongen 2005/2006 bjöd på en speciell drabbning.

Inför 701 åskådare i idrottshallen i Vimmerby ledde Färjestaden med 4–2 med mindre än fem minuter kvar att spela. När matchen var över hade VIBK vänt till 6–4 efter avgörande mål av Jonas Friberg.

– Matcherna mot Vimmerby och Slätafly var de riktiga höjdpunkterna på säsongen på den tiden. Just matcherna mot VIBK förgylldes av att båda lagen hade var sin klack som eldade på stämningen ytterligare. Förlusten mot Vimmerby var förstås tung och det var enda gången vi förlorade mot dem, säger Jonas Elofsson.

I returmötet samma säsong spelade lagen 3–3 och såg indirekt till att inget av dem vann serien. Vimmerby kom tvåa till slut på samma poäng, men sämre målskillnad är seriesegrarna Älvstranden. Färjestaden kom trea en poäng bakom.

– Med facit i hand var det ändå bra för min utveckling att få ett par säsonger på division I-nivå och drabbningarna mot Vimmerby var helt klart några av höjdpunkterna från den tiden, säger Kim Nilsson.

Säsongen därpå var Färjestaden anförda av Kim Nilsson tämligen överlägsna i division I och avancerade till högsta serien. Laget passade även på att ta revansch för den snöpliga förlusten mot Vimmerby från föregående säsong.

– Vi vann med 5–2 mot VIBK borta och Kim gjorde två mål och tre assist, även att som jag minns det så gjorde han långt ifrån sin bästa match den gången. Det säger väl en hel del om hans kapacitet och jag vet även att det var en del snack om att han borde ha varit aktuell för A-landslaget redan då som 19-årig spelare i division I, säger Jonas Elofsson. 

Efter en tuff debutsäsong i Svenska Superligan för Färjestaden där laget hamnade sist och åkte ur serien så värvades Kim Nilsson till AIK. Där vann han SM-guld 2009 och etablerade sig i landslaget där han även var med och spelade hem VM-guld till Sverige såväl 2012 som 2014. Därefter gjorde han två säsonger i den Schweiziska ligan med Grasshoppers innan han återvände till Sverige och moderklubben som då bytt namn till Kalmarsund 2016.

– Jag hade varit iväg i nästan 10 år då och kände att jag ville komma hem till Öland och komma närmare familjen och vännerna i klubben, säger Kim Nilsson som lyckades föra upp Kalmarsund från Allsvenskan till Svenska Superligan och etablera klubben som ett topplag på senare år.

– Förra säsongen låg vi bra till inför slutspelet, men det blev inte av när coronapandemin satte stopp. Därför är man extra revanschsugen inför det kommande slutspelet, även om det har varit en märklig säsong att spela utan publik länge, säger Kim Nilsson.

Jonas Elofsson lade klubban på hyllan för gott för ett år sedan.

– Det var kul att få avsluta med att föra upp Vimmerby i division I igen. I den sista matchen gjorde jag det avgörande målet i sudden death så man kan säga att jag slutade på topp, säger Elofsson som följer Kim Nilssons framfart en del fortfarande.

– Kalmarsund har en bra chans i SM-slutspelet som kommer och jag tror att Kim har många bra säsonger kvar, säger han.

Kim Nilsson har tagit två VM-guld med Sverige under karriären.
Kim Nilsson har tagit två VM-guld med Sverige under karriären.
Kim Nilsson

Född: 28 mars 1988 (32 år).

Position: Forward.

Klubb: FBC Kalmarsund.

Tidigare klubbar: Grasshoppers Club Zürich (2014-2016), AIK IBF (2008-2014), Färjestadens IBK (1998-2008).

Landskamper: 105 A, 15 U19.

Poäng i A-landslaget: 192 (116+76).

Meriter: VM-guld 2012 och 2014. SM-guld 2009. Europacupguld 2009. Årets forward i SSL 2010/11 och 2013/14. Årets rookie i SSL 2007/08. MVP i VM 2012 och 2014. Schweizisk mästare 2016. Världens bästa innebandyspelare 2014 och 2020.

Källa: Innebandymagazinet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!