Västervikskillen är uttagen till Juniorkronorna

På torsdagen offentliggjordes Juniorkronornas bruttotrupp. Med fanns Västerviks IK-produkten Emil Andrae.

Emil Andrae finns med i Juniorkronornas 34-mannatrupp.

Emil Andrae finns med i Juniorkronornas 34-mannatrupp.

Foto: MATHIAS BERGELD

Ishockey2020-12-03 15:04

18-årige Emil Andrae är uppvuxen i Västervik och har VIK som moderklubb. Numera spelar backen i SHL-laget HV 71 och i höstens NHL-draft blev han draftad av Philadelphia Flyers.

När förbundskaptenen Tomas Montén presenterade sin 34-mannartrupp (fyra målvakter och 30 utespelare) inför junior-VM i Kanada fanns Emil Andrae med.

Dessa 34 spelare är uttagna till en pre-camp i Sundsvall där sen nio ska bort innan den slutliga truppen åker till Edmonton.

När Sporten frågar Montén om vad han tycker om Emil Andrae svara förbundskaptenen följande:

– Emil har varit med de få svängar vi har haft under säsongen, både i Uppsala i augusti och den korta svängen i Malmö senast. Jag hade ögon på honom redan ifjol i U18-laget och tycker att han har tagit stora kliv, framförallt har han utvecklats från sommaren och fram till nu. Det är främst det som har gjort att han är med här nu. Han är en modern back med ett bra och aggressivt försvarsspel. Han har även en uppsida i sitt spel med puck och det finns en kaxighet i honom som jag gillar. Han påminner om Erik Brännström (NHL-back i Ottawa Senators) som jag har haft en del med att göra och ska bli spännande att se.

undefined
Emil Andrae har varit med i de flesta ungdomslandslagen.

Andrae håller med förbundskaptenen i beskrivningen av sig själv.

– Han ser ungefär likadant på mig som jag ser på mig själv och det är skönt. Jag ska försöka använda mina verktyg och vara på tårna. Alla 34 som är där kommer ju att kriga för att ta en plats. Jag är självklart glad över att ha kommit med i 34-mannatruppen, det är en milstolpe på vägen. Men jag är inte nöjd än utan jag är tävlingsinriktad och mitt mål är att ta en plats och få åka med till JVM.

På söndag samlas Juniorkronorna för lägret i Sundsvall. Där kommer det att ske en uttagningsprocess under veckan men även en del tester.

– Spelare och ledare kommer att coronatestas tre gånger. Det är också en av anledningarna till att vi har tagit ut så pass många spelare. De som inte klarar något av de tre testerna kommer inte att följa med över utan då är man borta direkt. Träningarna kommer att vara utan media och utan publik, precis som det kommer att se ut i Edmonton. Det blir lite som att vi lever i vår egen lilla bubbla, förklarar Tomas Montén.

Känns det jobbigt att ett coronatest kan avgöra ditt öde?

– Ja, det är klart. Jag har varit extra försiktig, och nu när man kom med här står det extra mycket på spel och då är jag givetvis ännu mer försiktig, svarar Andrae.

Är du nervös inför lägret i Sundsvall?

– Ja, jag är lite nervös, men jag kommer att försöka slappna av och göra som jag brukar. Spänner man sig så låser det sig bara. Men Montén är en riktigt härlig coach att ha att göra med. Jag tror att han kan få ut mycket av det här laget. Han släpper rätt mycket på tyglarna och ger oss mycket frihet. Jag ska verkligen kämpa om en plats och hoppas på det bästa, säger Emil Andrae.

undefined
Emil Andrae spelar i SHL-laget HV 71 till vardags.

Efter Sundsvall reser 25 spelare (tre målvakter och 22 utespelare) till Kanada den 13 december. 18–25 december väntar ännu ett camp i Edmonton där två träningsmatcher är inplanerade.

– Vi möter Kanada den 21:e och Schweiz den 22:a, Sen drar VM igång den 26:e, säger Montén vars trupp flyger charter till Edmonton och får en egen våning på hotellet.

– Jag hoppas att vi kan bjuda på mycket energi och glädje, det behöver alla just nu, säger Tomas Montén som avslutning på presskonferensen. 

Sveriges spelschema i JVM

26/12 Sverige–Tjeckien

28/12 Sverige–Österrike

30/12 Sverige–Ryssland

31/12 Sverige–USA

2/1 Kvartsfinaler

4/1 Semifinaler

5/1 Final och bronsmatch

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!