Vattenfall berättade om sina vindkraftsplaner

När Vattenfall på tisdagskvällen berättade om planerna för en vindkraftspark, gavs inga detaljer. Men man förklarade varför projekt kan låta större inledningsvis än de i slutändan blir.

Den översta av dessa fem flaggor visar det ungefärliga område som Vattenfall tänker sig, mellan Odensvi och Locknevi. Övriga flaggor är andra områden i Västerviks kommun som är aktuella för vindkraftsetableringar.

Den översta av dessa fem flaggor visar det ungefärliga område som Vattenfall tänker sig, mellan Odensvi och Locknevi. Övriga flaggor är andra områden i Västerviks kommun som är aktuella för vindkraftsetableringar.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2021-05-26 14:00

Vattenfall förklarade att projektet på gränsen mellan Vimmerby och Västerviks kommuner fortfarande är i ett tidigt skede. De arbetar för att få ett miljötillstånd. Först därefter kan de komma med mer detaljerad information.

Vindkraftsprojektet har fått namnet Västra Tjust och projektledare är Elin Davidsson. Hon förklarar att anledningen till att de inte kan ge några siffror på antalet verk, eller exakt var de kan komma att placeras, är att de måste invänta alla utredningar.

Det kommer bero på flera faktorer, både vilken områdesdragning de bestämmer sig för och vilken typ av verk det blir, och det senare kan i sin tur beror på vad de lyckas upphandla.

Hur höga de blir är också beroende på detta.

– De verk som vi har fått tillstånd för i Bruzaholm är 240 på totalhöjden. Men både när det gäller höjden och antal verk tar vi i lite när vi ansöker eftersom vi inte vill behöva begränsa oss, säger Elin Davidsson.

– Vi kan nämligen inte justera uppåt, utan enbart neråt sedan, annars måste vi börja om processen från början, säger Anders Jansson, tillståndsspecialist på Vattenfall.

Många frågor under kvällen visade på en oro för det ljud som vindkraftverken avger och Anders Jansson berättade att de följer den forskning som pågår och håller sig till de gränsvärden som Folkhälsomyndigheten reglerar. Han berättade också att forskning pågår för att se om ljudet från de roterande bladen går att dämpa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!