VH kastade bort seriesegern hemma mot Dalen

En poäng. Det var allt som krävdes för att Vimmerby Hockey skulle säkra seriesegern. Istället blev det 2–6 i baken hemma mot Dalen samtidigt som Kalmar gick om och knep förstaplatsen. "Vi var inte redo för matchen och det får jag ta på mitt konto", säger Nico Surenkin, assisterande tränare i VH.

VH föll tungt hemma mot Dalen i sista omgången.

VH föll tungt hemma mot Dalen i sista omgången.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2021-11-24 21:52

Förutsättningarna för Vimmerby Hockey var glasklara inför den sista omgången hemma mot HC Dalen. Skulle man ta minst en poäng så skulle seriesegern i den södra Hockeyettan vara klar.

Kanske var det just det som var problemet... VH kom inte alls upp i nivå, trots ett tidigt ledningsmål.

– Vi gör ett snabbt mål och trodde att allt skulle lösa sig efter det. Det kändes lite så innan matchen också, att vi trodde det skulle gå av sig självt, säger den assisterande tränaren Nico Surenkin.

Samtidigt såg det under en lång stund ut att gå vägen ändå. Kalmar HC låg nämligen under med 4–1 borta mot Mörrum när halva den matchen var spelad. Då höjde sig KHC, vände och vann (4–7) och gick om VH på målskillnad. 

– Grattis till Kalmar. Men vi känner att vi gav bort seriesegern. Vi hade två bra träningar inför den här matchen och pratade om att vi skulle göra en bra match och vinna serien, suckar Surenkin.

Matchen i Vimmerby ishall var möjligtvis VH:s svagaste den här säsongen. Man fick visserligen en drömstart genom 1–0 av Lucas Jidenius efter 18 sekunder, som ovan nämnt. Det hjälpte föga. Dalen vände på steken innan den första perioden var över. Sedan fortsatte målen att trilla in för gästerna.

undefined
Lucas Jidenius kom fri och gjorde 1-0 för VH efter 18 sekunder.

För Dalens del var en seger av största vikt, eftersom man fortfarande hade chans att knipa en topp fem-placering och säkra spel i Allettan. Det gjorde man också – tack vare just Kalmars seger mot Mörrum och sin egen vinst mot Vimmerby. 

Och när man själva ledde med 6–1 mot ett blekt VH var det tydligt att desperationen helt klart var större i laget från Norrahammar under hela matchen. Dalen vann till slut med klara 6–2 – och glädjen över den säkrade Allettan-platsen var stor i omklädningsrummet efter matchen.

Mitt i glädjeyran var det istället en stor besvikelse i VH-lägret. Nico Surenkin, som vanligtvis är assisterande tränare, fick hoppa in och leda laget när Staffan Lundh var sjuk. Han var självkritisk efter 2–6-förlusten.

– Det var en utblåsning, som man säger i Finland. Vi var inte redo för matchen och det får jag ta på mitt konto. 

Varför?

– Det är en tränares jobb att ha laget redo för matchen, men tyvärr så var vi inte det. Det är tränarens fel, oavsett om det är spelarna som ska göra det på isen. 

Vimmerby Hockey slutar därmed tvåa i den södra Hockeyettans grundserie. 

Hur tungt är det att tappa seriesegern på det här sättet?

– Det är ett "wake-up call" för oss. Vi måste spela varje match som en slutspelsmatch. Det finns så pass många bra lag här. Nu får vi försöka ladda om till Allettan och lägga det här bakom oss.

Dalen bjöd på hårt motstånd.
Dalen bjöd på hårt motstånd.
VH-Dalen 2–6

Första perioden: 1–0 (00.18) Lucas Jidenius (Christian Lindberg), 1–1 (11.22) Kalle Hult, 1–2 (16.33) Adam Hirsch.

Andra perioden: 1–3 (21.16) Karl Jonsson, 1–4 (29.15) Adam Hirsch.

Tredje perioden: 1–5 (44.19) Kalle Hult, 1–6 (55.42) Hugo Rostedt, 6–2 (17.45) Aku Alho.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!